Ve Zlíně by měly již brzy projíždět vozy MHD plynuleji skrze křižovatky. Systém je téměř připraven k testování

„Máme seřízeno již devadesát procent semaforů, které byly k úpravám priority MHD určeny. Zbývají už jen některé v Malenovicích u stavby I/49. Bez nich se ovšem obejdeme a systém můžeme spustit prozatím bez nich. Na vybraných křižovatkách už se systém dokonce testuje," potvrdil Zlínskému deníku vedoucí oddělení projekce společnosti Cross David Dorňák.

Porovnají, jak MHD jezdí teď a potom

Firma nyní dokončuje sbírání podrobných dat o síti MHD, aby měla po testování s čím porovnávat. „Potřebujeme nějaká referenční data, podle kterých poté poznáme, jestli se úkol opravdu povedl a kde například ještě provést detailní úpravy," vysvětlil poslední kroky před spuštěním testování Dorňák.

Podmínkou pro spolehlivé fungování je ovšem i to, že musí být moderní elektronikou vybaveny i vozy MHD. A Dopravní společnost Zlín Otrokovice (DSZO) má nové palubní počítače ve vozech již několik měsíců.

„Pro nás je spuštění systému priorit MHD na křižovatkách vlastně dalším dílkem do skládačky. Letos instalované palubní počítače už využíváme u mnoha dalších věcí, takže si už cestující zvykli," přiblížil ředitel DSZO Josef Kocháň, který je zvědavý na výsledky testování.

„Předpokládáme, že systém bude fungovat bezchybně, ale počkáme si na ukončení testování a na prezentaci skutečných výsledků. Jsme zvědaví," dodal Kocháň.