Cílem je propojit českou a slovenskou příhraniční oblast a zajistit tak obyvatelům i návštěvníkům kvalitní a příjemné bezmotorové dopravní spojení.

Jednotlivé obce od Ústí u Vsetína přes Valašskou Polanku, Horní Lideč, Valašské Klobouky, Brumov-Bylnici, až po Horné Srnie a Nemšovou na Slovensku získávají od projektantů hotové projektové dokumentace na své úseky. Díky tomuto projektu přeshraniční spolupráce tak všichni zúčastnění budou mít podklady pro vybudování mezinárodní cyklostezky.

Mohou je tedy začít projednávat a následně také stavět. Bude však záviset na vedení každé obce, jak rychle dokáže trasu na svém katastru zbudovat.

„V Brumově-Bylnici už máme hotovy přibližně dva kilometry stezky z náměstí k hasičské zbrojnici v Bylnici. Ve směru na Valašské Klobouky se připravuje cyklostezka o délce téměř dva a půl kilometru až na hranice katastru a ve směru na Slovensko zbývá dobudovat ještě šest kilometrů," řekl starosta Brumova-Bylnice Zdeněk Blanař. Nezahálejí ale ani jinde.

„Město Valašské Klobouky bude v polovině června vybírat dodavatele projektové dokumentace k úseku cyklostezky od odborného učiliště po brumovský katastr," nechal se slyšet vedoucí investičního odboru Radek Bařinka.

Do projektu se zapojilo celkem šest subjektů, mezi kterými je i mikroregion Hornolidečsko spojující v sobě patnáct obcí.

„Celé Hornolidečsko postupuje jednotně a dokumentaci si v rámci projektu zadaly všechny obce společně," vysvětlil Josef Daněk, starosta Valašské Polanky.

Spolupráce funguje také v oblasti prezentace a propagace. Stezka má jednotné logo, které symbolizuje ramena tří řek podél kterých vede. 

ROMAN BUČEK