Na start sobotního charitativního běhu v Lukově se postavily stovky lidí. Ze startovného uhradí dívkám nákladnou terapii

Rodina Adélky použije vybrané finanční prostředky na uhrazení části nákladů na terapii s delfíny a Klárce pomohou zaplatit náklady jedné z nejmodernějších terapeutických metod pro neurologické pacienty TheraSuit.

Při běhu se modlili růženec

„Začalo to tak, že jsme s kamarádem Pavlem Pekařem spolu běhávali a při tom nás napadlo, že bychom mohli něco uspořádat. A protože jsme věřící, vždy jsme se při běhu modlili růženec. Takže tak nápad vznikl udělat akci Modli se a běhej. Tím to začalo," popsal vznik charitativní akce její spoluorganizátor Aleš Kinc.

První výtěžek z této akce před čtyřmi lety putoval do zlínského Dětského centra, ten druhý byl věnován zlínskému Centru pro rodinu pro sociálně slabé rodiny.

„Teprve od loňského ročníku je náš běh věnován pro konkrétního člověka, tedy spíš pro děti, takže loni byl výtěžek věnován Michalce Macurové z Holešova. Letos jej věnujeme dvěma holčičkám, Klárce a Adélce ze Zlína," přiblížil Aleš Kinc. Jak také prozradil, běhu Lukovem se pravidelně účastní i zahraniční běžci. „Máme tady běžce z Belgie, Arménie, Afghánistánu, Venezuely, Ukrajiny, Ruska," pochlubil se s mezinárodní účastí pořadatel.

„Těší nás, že každý rok přibývá účastníků běhu. Jde o to, aby si zaběhali a měli z toho i dobrý pocit," vysvětlil další z organizátorů akce Pavel Pekař.

Pro běžce bylo připraveno sedm tras různé obtížnosti. Nejkratší je 3,6 kilometru, nejdelší přes dvacet, ale tu zatím podle pořadatelů nikdo nepokořil.

„V podstatě záleží na samotných běžcích, jakou trasu si zvolí, tohle není závod. Při zápisu zaplatí každý startovné sto korun. Tyto peníze pak putují těm, pro něž běžíme," zmínil Pavel Pekař.

Při sobotním běhu Lukovem nemohly chybět holčičky, pro které byl pořádán. I ony se na trasu vydaly společně se svými rodinami.

„Jsme rádi, že je tady tak hojná účast. O akci jsme se dozvěděli od Šárky Kincové, a tak jsme oslovili známé a kamarády, aby se zúčastnili také," přiblížila maminka Klárky Dagmar Slezáková.

„Máme z toho velkou radost a patří od nás velký dík organizátorům akce i všem, kteří přišli, aby se zúčastnili a pomohli dobré věci," doplnil Klárčin tatínek Petr Slezák. Také maminka Adélky Petříkové Bronislava byla závodem nadšená.

„Je obdivuhodné, kolik lidí si ve svém volnu našlo čas a přišlo podpořit dobrou věc, moc si toho vážíme," uvedla mladá maminka s úsměvem.

A opravdu na startu stály stovky lidí, sportovci, jednotlivci, mladé páry, děti, celé rodiny, maminky s kočárky. Součástí akce bylo i občerstvení hrazené obcí Lukov a výtvarná dílna Šárky Kincové a Hanky Puype z Center pro rodinu. Zahrál i harmonikář Grigorij Gronský.

„Jsme tady poprvé, takže jsme se těšili. Navíc je krásné počasí, takže to máme dva v jednom," vysvětlila svou účast rodina Dolanská z Trnavy. Stejně na tom byl i mladý pár z Kostelce a z Lukova Adéla Kobylíková a Lukáš Chromek.

„Jsem známá rodiny Klárky. Je to fajn akce a navíc uděláme i něco pro sebe. Jsme tady poprvé a jsme zvědaví, co nás čeká," prozradili krátce před startem.

„Na startovném se podařilo vybrat 28 800 korun, které jsme rozdělili půl na půl Adélce a Klárce. A večer nám přišly ještě dvě dobré zprávy. Organizátoři běhu VitaSana ve Zlíně rozdělí mezi obě děvčátka dalších třináct tisíc. Běh se konal shodou okolností ve stejný den a je možné, že budeme spolupracovat i příště," přáli si spokojení organizátoři akce Aleš Kinc a Pavel Pekař.

POZNÁMKA JANY ZAVADILOVÉ

I pro to zdraví se někdy musí „doběhnout"

Nádherné slunečné sobotní odpoledne přilákalo stovky lidí na charitativní akci Běh Lukovem 2015. Všichni, kteří se jej zúčastnili, chtěli podpořit dobrou věc a to finančně pomoci dvěma malým holčičkám Klárce a Adélce v jejich nesnadné a hlavně finančně velmi nákladné léčbě. Krásná akce, kterou její organizátoři uspořádali již počtvrté si již našla své příznivce a setkává se s čím dál větším ohlasem. A o to přece jde, semknout se a jít pomoci třeba během těm, kteří to potřebují. Navíc běh je zdravý pohyb, takže účastníci udělají i kus dobrého sami pro sebe. A startovné stovku přece jen nikoho nezatíží, vždyť jen nezdravá krabička cigaret stojí téměř tolik. Výborný nápad, zaslouží se říci pořadatelům, ti ale vědí své a spíš oni by chtěli poděkovat všem, kteří nelitovali svého volného času a přišli sportovat a podpořit dobrou věc. Proto si všichni společně po příjemně stráveném odpoledni zaslouží palec nahoru, vždyť výtěžek akce pro dvě malé, skvělé holčičky Adélku a Klárinku byl téměř třicet tisíc korun.