Díky projektu se také Zlín stane domovem desítek špičkových vědců z celého světa.

Pro region může mít stavba i mnohem konkrétnější přínos. Vlivem vědecké práce se může ve Zlíně podařit přijít na podobně převratný objev, jako byly například kontaktní čočky. I jejich objev je spojen se Zlínem. Z nových metod či materiálů může profitovat místní průmysl. Ostatně s desítkami regionálních firem spolupracuje Univerzita Tomáše Bati již dnes.

„Největší přínos projektu je právě v propojení průmyslu a vědy. Průmysl od nás získá znalostní základnu nových postupů či metod, které uvede do praxe. Případně budeme moci poskytnout zázemí pro aplikovaný výzkum," prozradil Petr Sáha, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, autor celého nápadu.

Výzkum polymerů, tedy velmi zjednodušeně řečeno plastů, má ve Zlíně bohatou tradici, na kterou dnešní univerzita navazuje. Zlínská univerzita se díky centru také definitivně posune do kategorie výzkumných univerzit a získá takzvanou excelenci.

„Právě ve specializaci je budoucnost vysokých škol. Nechceme dělat všechno, ale jen to, co dobře umíme," doplnil rektor.

Kromě významu pro vědecký svět a průmysl však získá Zlín touto stavbou i nový vzhled. Minimálně část mezi ulicí Antonínova a třídou Tomáše Bati.

„Vzhledem i k blízkosti objektu u hlavní třídy věřím, že se stavba stane ozdobou intravilánu Zlína. Snad s ní bude spokojenost i po estetické stránce," doufá kvestor univerzity Alexander Černý.

Jedná se o první tak významný univerzitní projekt ve Zlíně, ale už o šestou univerzitní stavbu podobné velikosti, kterou měla na starosti firma Gemo Olomouc. „Máme tak už s podobnými projekty zkušenosti,," doplnil výkonný ředitel zhotovitele stavby Bohumil Mach.

„Na zlínské univerzitě jsem studovala. I když jsem pak dostudovala jinde, mám k ní vztah a rozvoj jí přeju. Ostatně nejde jen o reklamu univerzitě. Podobné zařízení může dát o Zlínu vědět daleko za hranicemi kraje či republiky," myslí si Martina Zelenková z Otrokovic.

Původně měla zlínská UTB ještě větší ambice a existoval i projekt mnohem náročnějšího zařízení. Tzv. Evropské centrum polymerních systémů by sneslo světové srovnání. Nakonec však EU rozhodla, že podpoří „jen" menší z navrhovaných projektů.