V malenovické základní škole (ZŠ) na třídě Svobody stojí hodinový pronájem tělocvičny pro organizace 230 a pro soukromníky 350 korun. „Už několik let máme prakticky stejné nájemce: fotbalisty, volejbalisty, různé spolky žen cvičících například aerobik. V poslední době je hodně populární zumba," řekla ekonomka školy Věra Vydrová. Volné časy podle ní ještě škola má, i když jich už moc není.

Hodinový pronájem malé tělocvičny v 17. ZŠ Křiby stojí organizované skupiny 200 a soukromé osoby 240 korun a hodinový pronájem velké tělocvičny 225, respektive 260 korun. Prostory si podle vedení školy pronajímají hlavně ženy z různých kurzů a florbalisté. Zájem o pronájmy je vysoký, žádné volné místo pro nadcházející školní rok už škola nemá.

V 16. ZŠ na Jižních Svazích zaplatí nájemci za malou tělocvičnu 160, respektive 220 korun a za velkou 240, respektive 330 korun.

„Zájemců je hodně, nepředpokládám, že by bylo ještě volno," nahlédla do papírů ředitelka školy Lenka Honová. Podle správce tělocvičen 16. ZŠ Miroslava Bartoně si zde palubovky pronajímají především volejbalisté.

„Jsme také jedinou tělocvičnou ve Zlíně, kde trénují šermíři. Mají velmi dobré výsledky, jsme na ně pyšní," usmál se Miroslav Bartoň. Ceny pronájmů tělocvičen v oslovených zlínských školách zůstávají minimálně do konce roku 2012 stejné jako loni.

„U organizací je strop, ale jinak si školy určují ceny samy, například u tatínků, kteří si chtějí zahrát pravidelně fotbálek," vysvětlil vedoucí oddělení školství a správy zařízení Magistrátu města Zlína Milan Smola.

„Volné termíny v tělocvičnách ještě jsou, ale už je jich minimum, zájemci o pronájem by si měli pospíšit," upozornil Smola.

Sportovní sály pronajímají ve Zlíně nejenom školy, ale i další organizace.

„Naše ceny jsou do patnácté hodiny 300 a od patnácté hodiny 400 korun. Přes týden už volno nemáme, ale o víkendech ještě ano," představil aktuální ceník Radek Felcman z Tanečního studia Zlín, které pronajímá sál v Bartošově ulici.

Na zimní sportování v teple se už těší například mladí motokrosaři z Junior motokros klubu Zlín, kteří si budou zlepšovat fyzičku v tělocvičně v 18. ZŠ na Jižních Svazích.

„Klukům postavíme opičí dráhu, budeme hrát i fotbal a tak. Pronájem máme zařízený naštěstí už dlouho, vím, že je o pronájmy strašně velký zájem a dostat ho je skoro nemožné," popsal vlastní zkušenost šéf motokrosařů Jindřich Hrabica.

Hitem posledních několika let je ve Zlíně i podzimní a zimní sportování na pronajatých venkovních nezastřešených hřištích. Využívají ho i sportovci, kteří si nestihli včas zajistit pronájem tělocvičen.

MARTIN LAVAY