Podle vedoucího odboru školství zlínského magistrátu Igora Zippera více přibylo prvňáčků kvůli zvýšené porodnosti před šesti lety. „Když srovnám poslední tři roky, přírůstek je to velký,“ zhodnotil. Před dvěma lety nastupovalo do zlínských škol 573 prvňáčků, vloni o devětatřicet více a letošní rok už je jich 729. „Předpokládám, že trend bude stále rostoucí,“ doplnil Zipper.

Do otrokovických škol půjde letos také více žáků prvních tříd. Pro školní rok 2007/2008 se jich přihlásilo 169, a to je o sedmnáct více než loni. „Důvodem může být i to, že se do města meziročně přistěhovalo několik rodin s dětmi,“ míní mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar.

Kvůli většímu počtu dětí školy ve Zlíně podle mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříkové nové první třídy.„ Jedná se o základní školy v ulicích Kvítková, Okružní, Komenského I, Křiby a třída Svobody,“ upřesnila mluvčí. Řekla, že v každé této škole přibude oproti loňsku více než dvacet prvňáčků
V Základní škole Komenského I ve Zlíně bude prvňáčků sedmdesát. „Protože by původní dvě třídy nestačily, otevřeme třetí,“ objasnila zástupkyně ředitele Základní školy Komenského Zdena Velebová.

Na Kvítkové přibude třicet dětí. „Celkově jich bude šedesát. Chtěli jsme vyhovět poptávce ze strany rodičů, takže rozdělíme žáčky na dvě třídy,“ přiblížila tamní ředitelka Eva Plachá.