Když se ukáže pět černých limuzín, mají všichni shromáždění jasno: první oficiální prezidentská návštěva krajů začala.

Prezidentský pár v krajském městě přivítal hejtman Stanislav Mišák, který návštěvu považuje za velkou událost.

„Prezident nejezdí na krajský úřad každý den," sdělil Mišák.

Hned poté se pan prezident setkal s krajskými zastupiteli. Chyběli jen zástupci KDU-ČSL, kteří účast odmítli, protože návštěvu Miloše Zemana v kraji považují za součást předvolební kampaně SPOZ, což Zemanovi odmítají. Další prezidentovy kroky zamířily do budovy Baťova institutu, kde sídlí Krajská galerie výtvarného umění. Co vše si český prezident s chotí v Baťově institutu prohlédl?

Expozici Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost. Nejprve ale výstavu historické obuvi v Obuvnickém muzeu, expozici strojů – výrobní linky, mapu vývozu produktů firmy Baťu a expozici Baťovský životní styl. To vše stihl během pouhých dvaceti minut.

Ze setkání s krajskými zastupiteli si hlava státu odnesla dárky – skleničky a karafu na víno. Dárek ale dostal i hejtman Stanislav Mišák, hlava státu mu předala soupravu na čaj. „Jsem milovníkem čaje. Nejlepší je Earl Grey," zareagoval prezident.

Nabitý program pokračoval setkáním a diskusí se studenty. Miloš Zeman, coby velký obdivovatel Tomáše Bati, nezapomněl na přednášce s budoucími podnikateli zmínit jeho odkaz: „Nepřeji vám krach, ale kdyby náhodou přišel, uvědomte si, že Tomáš Baťa zkrachoval třikrát," pousmál se prezident.

Během středeční návštěvy Zlína prezidenta Miloše Zemana čeká ještě diskuze se studenty Gymnázia Lesní čtvrť, návštěva firmy Greiner packaging Slušovice, setkání s občany na náměstí Míru a den zakončí schůzkou s představiteli města Zlína. Jak to všechno stihne? „Mám přece 45 minut volna," pousmál se Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní oficiální návštěvu regionů České republiky ve Zlínském kraji. Obyvatelé regionu už jej však měli možnost spatřit, když byl v letech 1998 – 2002 premiérem. Ve Zlínském kraji se také již ukázal coby prezident, a to při oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které se konaly v červenci na Velehradě.

KRAJŠTÍ ZPRAVODAJOVÉ