„Bezpečnostní opatření městské policie se protáhne až do pozdních odpoledních hodin. Zpracování volebních výsledků se koná v budově zlínské radnice, před níž strážníci monitorují a usměrňují příjezd vozidel okrskových volebních komisí,“ uvedl I. zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík. 

Na radnici přivezli výsledky jednotlivých volebních místností zástupci 74 okrsků ze Zlína i členové volebních komisí obcí pro Zlín pověřených. Celkem tak dorazilo 109 zástupců volebních okrsků.

„Většinou jezdí jako první komise z Fryštáku,“ odhadl Tomáš Lang z Odboru kanceláře primátora, který okrsek dorazí na radnici jako první. „Záleží na velikosti okrsků, na volební účasti a také na vzdálenosti od centra Zlína,“ vysvětlil. 

Sledování výsledků druhého kola prezidentských voleb ve štábu Jiřího Drahoše 27. ledna v Praze.
Drahoš pogratuloval Zemanovi, z veřejného života neodejde

První auto projelo náměstím dvacet minut po druhé hodině. Z vozu vystoupila žena s mladým mužem s obálkou v ruce a rázným krokem směřovali do prostor radnice. „Jsme z Fryštáku,“ usmála se žena s obálkou v ruce. Volební účast v jejich okrsku byla velmi vysoká. „Svůj lístek do urny hodilo 82 % voličů. Vyplnil se nám předpokládaný odhad,“ uvedla zástupkyně fryštácké volební komise s tím, že u nich žádný problém nenastal, všechny lístky byly platné. 

To se nezdařilo v 73. volebním okrsku, kde volební účast dosáhla 73 %. „ Měli jsme dva neplatné hlasy, jednu prázdnou obálku a jeden volič dal do obálky oba kandidáty,“ uvedl zástupce volební komise Michal Hutěčka.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl 19. ledna v Praze rozhovor Deníku.
Pavel Rychetský: Bezradná společnost plodí primitivní nacionalismus

Na druhém místě nesla obálku s výsledky paní Hráčková z 5. volebního okrsku. Mezi prvními dorazili i zástupci volební komise z obce Šarovy. Z výsledku voleb nadšení nebyli. „Není to radostné,“ uvedla členka volební komise. „Volby proběhly bez komplikací, všechny hlasovací lístky byly platné,“ uvedla předsedkyně komise Lucie Šarmanová a vydala se po schodech do prvního patra, kde na ně již čekaly asistentky.

„Máme 10 pořizovacích pracovišť a dvě centrální stanoviště Českého statistického úřadu,“ uvedl Tomáš Lang. „Lidé, kteří přivezou výsledky za okrsky, předají výsledky statistice. Pokud vše proběhne dle pravidel, dostanou povolení, že mohou ukončit v tento den činnost okrskové volební komise. To ale neznamená, že by ukončili činnost celkově. Počkají na vyhlášení výsledků voleb státních volebních komisí a ještě 15 dnů budou pořád členové volení okrskové komise,“ vysvětlil. 

Miloš Zeman při prvním projevu po svém druhém vítězství v prezidentských volbách
Zeman je znovu prezidentem. Drahoš mu již pogratuloval

Patnáct minut před třetí hodinou bylo na náměstí téměř čtyřicet aut a přijížděla další a další. Jedno za druhým projížděla Rašínovou ulicí, obkroužila náměstí a zaparkovala. Lidé s obálkami v rukou spěchali ke dveřím zlínského magistrátu. „Myslím si, že bychom mohli být se vším hotovi tak do páté hodiny,“ uvedl Lang.