Ptejte se

Ptá se Jana Vychodilová, Zlín : Ráda bych se touto cestou zeptala, jestli mimo soukromých existuje i nějaká městem zřizovaná jídelna pro veřejnost (seniory, matky na MD atd.) i s možností rozvozu? Pokud ano, v jaké výši jsou přibližně ceny jídel, kde jídelna sídlí a platí se případně za rozvoz jídel?

Odpovídá Miroslav Kašný, náměstek primátora

Dobrý den, paní Vychodilová. Ano, statutární město Zlín zřizuje jídelnu pro důchodce, ve které se každý všední den vaří 2 typy jídel (běžné za 47 Kč a diabetické za 53 Kč). Jídelnu mohou navštěvovat zlínští občané, kteří se prokážou výměrem starobního nebo invalidního důchodu.

Jídlo se vydává od 10.30 hod. do 12.30 hod., nerozváží se. Jídelna se nachází v příjemné části Zlína na Podhoří, Sv. Čecha 516. Součástí oběda je nápoj (čaj, popř. šťáva) a lidé jsou obsluhováni u stolů (nemusejí stát na výdej ve frontě), což je pro seniory velmi výhodné.

Ptá se Petra Hanzlíková, Zlín-Jaroslavice: S blížícími se Vánocemi a předvánočním obdobím by mne zajímalo, jestli město neuvažuje o světelné výzdobě také v místních částech. Vím, že to není tolik atraktivní a výstavní jako v centru, ale jistě alespoň nějaký ozdobený rostoucí stromek uprostřed místní části by potěšil. Nebo to nechává město na komisích místních částí a v jejich kompetencích?

Odpovídá Zdeněk Dvořák, mluvčí magistrátu

Dobrý den, paní Hanzlíková, rozsah a formy vánoční výzdoby nechává město Zlín zcela v režii místních částí, respektuje jejich zvyklosti. Pokud by z místních částí vzešly požadavky 
v tomto směru, jsme připraveni pomoci.

Ptá se Robert Zbořil, Zlín-Prštné: Zajímalo by mne, jestli lidé, které má město vyčleněno na zimní úklid chodníků, jsou zaměstnanci města. Pokud ano, na jaký úvazek? A jsou stálými zaměstnanci, nebo je možné se o tuto práci ucházet? Pokud ano, kam se obrátit? Děkuji za odpověď.

Odpovídá Zdeněk Dvořák, mluvčí magistrátu

Dobrý den, pane Zbořile. Zimní údržbu zajišťují Technické služby Zlín. Pokud máte zájem o tuto práci, obraťte se prosím na tuto společnost telefonicky – 577 111 411, konkrétně se ptejte na pana Jaroslava Divokého.

Ptá se Jan Hudec, Racková : Nejsem sice Zlíňan, ale denně do Zlína jezdím za prací na noční. Do práce jezdívám kolem 16. hodiny autem. Nešlo by proboha už nějak inteligentně vyřešit tu katastrofální dopravní situaci u Lidlu pod Jižními Svahy? Každý den tam stojím v kopci v koloně, protože nejde odbočit z Mladcovské.

Od Lidlu se valí šňůra aut, která často stojí až pomalu k řece, další auta se hrnou z města a z Jižních Svahů, kolikrát jsem tam stál v koloně na odbočení vč. autobusů MHD i několik minut. Kruhový objezd by byl myslím elegantním řešením pro plynulý průjezd všech aut ze všech směrů! Prosím někoho z magistrátu, ať se tam zajde podívat, je to skutečně katastrofa.

O průjezdu Zlínem v této době ani nemluvě, kolikrát jsem stál v křižovatce, protože dál jet nejde, a jen jsem doufal, že to do mě někdo nenapasuje. Vím, že to asi nebude v kompetenci magistrátu, ale jistě bude mít větší váhu žádost města třeba na dopravní inspektorát než jednotlivce, aby situaci prověřil. Moc prosím za všechny řidiče i cestující MHD.

Odpovídá Jiří Kadeřábek, 1. náměstek primátora

Dobrý den, pane Hudče. O problému v této lokalitě víme. Míst, která je nutno vyřešit z hlediska dopravy, je ale ve Zlíně mnohem více. Z tohoto důvodu jsme právě tento týden zahájili přípravu dopravního generelu města Zlína, který bude tuto problematiku řešit komplexně.

Kvůli řešení dopravní problematiky jsme také přijali nového dopravního specialistu, který dosud magistrátu chyběl.

Problémy v dopravě je opravdu nutné řešit komplexně. Nemusí se to na první pohled zdát, ale pokud třeba vyřešíte potíže na jedné křižovatce a zajistíte její rychlejší průjezd, můžete si tím zadělat na velké problémy na jiných křižovatkách, které mohou začít být zahlcené.

Ptá se Kamil Hradecký, Zlín-Štípa: Prosím o zodpovězení dotazu pro magistrát. Jak město kontroluje veřejné osvětlení? Zvláště v odlehlejších částech města jsou v osvětlení mezery. Některé úseky silnic a chodníků jsou osvětleny až moc, jiné vůbec. Pak člověk, pokud neposvítí měsíc, tápe.

Provádí se nějaké takové kontroly nejen funkčnosti lamp? Pokud vím, že je některé místo po setmění nebezpečné, mohu se někam obrátit 
s podnětem?

Odpovídá František Kostelník, ředitel Technických služeb Zlín

Dobrý den, pane Hradecký. Kontroly veřejného osvětlení probíhají průběžně, i v rámci jiných činností, které provádíme. Protože máme ve městě cca 11 tisíc lamp, a je proto jasné, že na některé problémy nemusíme hned narazit, zvláště pokud se jedná o odlehlejší ulice.

Z tohoto důvodu jsme zřídili na našich internetových stránkách www.tszlin.cz rubriku Veřejné osvětlení, najdete ji hned na úvodní straně webu. Obsahuje i formulář, jehož prostřednictvím lidé můžou hlásit problémy s veřejným osvětlením. Na závady je možné upozornit i na telefonu 577 111 411.