Je krátce před osmou hodinou ranní, projíždím Solárkou směrem ke kruhovému objezdu v Trojanovicích a říkám si, že dnes to na Pustevnách asi bude klidné. Vrcholy Radhoště i okolních hor jsou zcela v mlze. Na Ráztoce je jedno parkoviště volné, druhé je obsazené tak ze čtvrtiny, na lanovce, kterou před chvílí otevřeli, je prázdno. 

Skiareál Bílá v Beskydech, 9. ledna 2021
Hory jsou ucpané. "Je nutné, abyste jezdili?" zní z Beskyd

Vystupujeme s fotografem na horní stanici lanovky, okolo je k mému překvapení už poměrně dost lidí, ponejvíce běžkařů. Fotograf jde svou cestou, já se vydávám ke Stezce Valaška.

Paní v pokladně mě ujišťuje, že bude otevřená, zjišťuji, že až o půl desáté. Slyším, že na stezce právě odklízejí sníh. Pokračuji podél stezky, až se dostávám k běžeckým trasám.

„Běžkařů se tady dnes sešlo opravdu hodně,“ napadá mě, když mě po chvilce míjí asi dvacátý.

Sněhová nadílka přilákala 9. ledna 2021 návštěvníky na Pustevny v Beskydech.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

Vracím se zpět a zastavuji u koliby Zaryš. Je zavřená, výdejní okénko zatím taky. Ještě je brzy. Scházím níž k novému Libušínu, kdosi tam ze dvora vyklízí sníh – příprava na příchod turistů.

Výdejní okno z druhé strany už je ale otevřené a line se z něj vůně svařeného vína. Někteří turisté se občerstvují, další obhlížejí rekonstruovaný Libušín.

Mezitím od lanovky přichází stále více lidí, jiné to není ani ze strany od Rožnova pod Radhoštěm - chvílemi to vypadá, jako by sem přicházel průvod. Stánky u pustevenské louky jsou už otevřené, zastavuje se ale málokdo. Většina lidí míří směrem k Radhošti.

Společnost ČSAD Vsetín, která zajišťuje MHD ve Vsetíně, uvede od 1. ledna 2021 do provozu čtrnáct nových moderních autobusů jezdících na stlačený zemní plyn (CNG).
Vsetín odkoupil pozemky pro novou autobusovou točnu, vybuduje ji v polovině roku

Louka plná dětí

Louka pod vyhlídkou Cyrilkou je plná dětí s bobama či sáněmi a dozorem dospělých. Jeden z tatínků právě dává instrukce své malé dcerce před první jízdou.

„Je důležité, abys nikoho nezabila. Ani sebe. Tam jak je ten strom, tak tam budeš muset zatočit,“ říká muž dívence a názorně ji ukazuje, jak se zatáčí a jak se brzdí. Nakonec raději usedá na boby za ní a spouští se z kopce. Několik metrů před košatým stromem ukázkově zatočí doprava a zastaví. Nedalekou skupinku smrků s větvemi až k zemi v tu chvíli využívá několik dětí jako bunkry. Říkám si: „Aspoň nějaký únik z koronavirového šílenství.“

Skiareál Mikulčin vrch, 9. ledna 2021
Boby, sáňky, kolony. Do skiareálů na Slovácku vyrazily davy

Nad Pustevnami se místy objevuje nebeská modř a skrz mlhu slabý svit Slunce. Vydávám se na Cyrilku, odkud je za pěkného počasí vždy hezký rozhled.

Sluníčko na chvilku osvítí prostor před kolibami, fotograf, s nímž jsme se chvíli předtím potkali, nacvaká pár snímků a vydáváme se k Radegastu. Tam už je také docela hodně lidí.

Sněhová nadílka přilákala 9. ledna 2021 návštěvníky na Pustevny v Beskydech.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

U výdejního okýnka občerstvení U Sochy se tvoří fronta, pod sochu Radegasta se střídají turisté, kteří chtějí foto na památku. Mnoho z nich se vyfotí a vrací se zpět k Pustevnám. Na další dva kilometry k cyrilometodějské kapli už se vydává mnohem méně lidí.

Fronty u lanovky

Nás už tlačí čas, a tak se vracíme také. V okolí lanovky už jsou všechna výdejní okénka otevřená. Turistů přibylo, ale určitě jich už toto místo na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje zažilo v posledních týdnech mnohem více. Sedáme na lanovku a sjíždíme zpět do Ráztoky. Vidím, že sjezdovka se stále zasněžuje.

Nájezd lyžařů na Červenohorské sedlo. 9. ledna 2021
Jeseníky zaplavili běžkaři. Na Skřítku zasahovali policisté

Přemýšlím, jestli letos vůbec bude pro koho. Sedačky jedoucí proti nám začínají být skoro všechny obsazené. V dolní stanici už je k turniketům asi třicetimetrová fronta, další, asi třetinová, je k okýnku se vstupenkami.

Sněhová nadílka přilákala 9. ledna 2021 návštěvníky na Pustevny v Beskydech.Zdroj: Deník / Vladimír Pryček

Přicházejí další a další lidé. Obě části parkoviště u Ráztoky jsou úplně obsazené. Sjíždím od Ráztoky a proti mně jdou další desítky turistů. Míří z nedalekého záchytného parkoviště, které je obsazené tak z jedné třetiny, ale při vjezdu na něj čekají další auta. Blíží se poledne.

Napadá mě, že na Pustevnách to dnes opět bude vypadat jako třeba ve Špindlu.