Práce bude, slibují firmy. Například Barum nabídne až 50 míst

„Největší nezaměstnanost byla pochopitelně v roce 2009, při hospodářské krizi. Od té doby se to ovšem zlepšuje. Očekávám, že by mohla nezaměstnanost v příštích letech nadále klesat,“ přiblížil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.

Zlínský kraj více méně kopíruje z hlediska zaměstnanosti průměr ČR.

„Prognózovat je těžké. Dopadá na nás na všechny situace v Řecku a dalších zadlužených zemích. Teď je nezaměstnanost na hodnotě 9,87 procenta a až do příchodu teplejšího období by se měla držet ve stejné hladině. Pak začnou sezonní práce,“ připomněl ředitel Úřadu práce ČR ve Zlíně Petr Janíček.

Zatím má informace o jediném hromadném propouštění, které je na spadnutí ve firmě Koryna. Společně s analytikem Novákem ovšem fandí automobilovému průmyslu, lokálně konkrétně otrokovickému Barumu.

„Tento sektor táhne naši zemi vpřed. Pokud se mu bude dařit, budou nadále vznikat místa i v Barumu,“ věří Novák.

Jeho slova potvrzuje ředitel podniku Libor Láznička. „Rozšiřujeme výrobní prostory a počítáme s přijetím asi padesátky nových zaměstnanců,“ vyslal pozitivní zprávu směrem k zájemcům o práci.

Velké firmy překonaly krizi a začínají nabírat

Po masivním propouštění v letech 2009 a 2010 začaly mnohé velké společnosti ve Zlínském kraji pracovní místa znova vytvářet

Jako na houpačce to vypadá s procenty v tabulce nezaměstnanosti ve Zlínském kraji. Z hlediska rozdílů mezi jednotlivými roky lze ovšem vypozorovat, jak se zaměstnáváním lidí zacloumala krize a že se na svá místa postupně vrací hlavně dělníci. Například ve firmě s největším počtem zaměstnanců, v otrokovickém Barumu, se počet míst zvyšuje už od roku 2009. V Tajmac ZPS zase museli kvůli krizi několik desítek lidí propustit, ale časem je vzali zpět. Největších krajských hráčů na pracovním trhu jsme se zeptali na tři shodné otázky o vývoji zaměstnanosti v jejich firmách.

Otázky:

1) Jak se za poslední 3 roky vyvíjí počet vašich zaměstnanců?

2) Jak předpokládáte, že se bude nadále vyvíjet nabídka pracovních míst ze strany vaší firmy?

3) Jaké máte do budoucna plány (stavební, provozní, expanzní…), které by mohly přinést volná místa? 

Libor Láznička ředitel (Barum Continental)

1) Od roku 2009 roste průběžně počet našich kmenových zaměstnanců v dělnických i technických kategoriích. U dělníků došlo ve srovnání s prosincem 2009 k téměř 8% nárůstu na únorových 3656 zaměstnanců. U technickohospodářských kategorií je nárůst o 4 % na dnešních 711 zaměstnanců. 

2) U technickohospodářských pozic předpokládáme stabilizovaný stav a nabídka volných míst bude souviset pouze s přirozenou obměnou. U dělnických kategorií může docházet počátkem třetího kvartálu k postupnému nárůstu počtu zaměstnanců. 

3) Plánujeme rozšíření výroby. Půjde o několik desítek pracovních pozic s konečným navýšením o přibližně 50 zaměstnanců.

Jan Kurinec finanční ředitel (TAJMAC-ZPS, a.s.)

1) Vývoj od roku 2009 je z hlediska zaměstnanců takový, že v letech 2009 a 2010 firma poměrně masivně propouštěla, jednak z důvodu hospodářské krize snižovala kapacity a dále firma pod tíhou krize vyřešila jistou přezaměstnanost přetrvávající ještě z dob bývalého státního podniku. V průběhu roku 2010 došlo ke stabilizaci a od r. 2011 již vytváříme nová místa a část propuštěných lidí jsme přijali zpět. Pro lepší představu: 2008 pracovalo ve firmě 1200 lidí, 2009/2010 snížení stavu až na minimum 580 lidí, 2011 navýšení na cca 630 lidí. 

2) Do budoucna firma jistě vytvoří nová pracovní místa, nepůjde však pravděpodobně o desítky míst, spíše o jednotlivé pozice, rozumný stav vidíme při současných tržbách a možnostech trhu na cca 650 660 zaměstnancích. 

3) Postupně hodláme revitalizovat provoz jedné z výrobních hal, postup bude záviset na stabilitě ekonomické situace. Tato investice nepřinese zásadní navýšení počtu pracovních pozic, spíše vytvoření jednotlivých míst a zejména další racionalizaci výroby a montáže v naší společnosti.

Patrik Kamas PR manažer (PSG Zlín)

1) Počet zaměstnanců ve skupině PSG je stabilní, pohybuje se kolem čísla 600. 

2) Na českém trhu stejně jako doposud, tedy bez větších výkyvů a dle projektů. 

3) Připravujeme velké projekty v Rusku, Turecku, Iráku, zde budeme najímat odborníky na jednotlivé typy projektů v oblasti energetiky, petrochemie i stavební výroby.

Lubomír Kovařík ředitel (Česká zbrojovka z Uherského Brodu)

1) Průměrný počet kmenových zaměstnanců v roce 2011 dosáhl hodnoty 1209, u externích zaměstnanců 118. Oproti roku 2010 tak došlo ke zvýšení počtu zaměstnanců pro srovnání dosahovala tato čísla v roce 2010 hodnoty 1164, resp. 27 zaměstnanců. V roce 2011 jsme přijali 117 kmenových a 145 externích zaměstnanců. Z pohledu ukončení pracovního poměru v roce 2011 se jednalo o 70 kmenových a 43 externích zaměstnanců. 

2) Z pohledu zaměstnanosti očekáváme v roce 2012 mírně rostoucí tendenci. Rádi bychom do pracovního poměru přijali přibližně 20 absolventů střední školy COPT, která sídlí v našem areálu a učební obory jsou s naší činností úzce spjaty. Výhledově též plánujeme přijetí nových zaměstnanců z řad absolventů VŠ. 

3) Bez odpovědi viz bod 2.

Josef Křemeček ředitel výrobních závodů v Otrokovicích a ve Zlíně (Mitas)

1) Meziroční nárůsty se pohybují pouze v desítkách zaměstnanců, v současné době společnost Mitas zaměstnává ve Zlínském kraji 1553 zaměstnanců. 

2) Předpokládáme, že vývoj v dalším období se nebude nijak lišit. 

3) Naše budoucí projekty počítají se zachováním pracovních míst v tomto regionu.

Jaroslav Obermajer mluvčí společnosti (DEZA a.s.)

1) V roce 2009 jsme z důvodu úspor vyvolaných finanční krizí snížili počet pracovních míst o 110. Od té doby počet zaměstnanců zůstává stabilní na hodnotě 970. 

2) Vzhledem ke stabilní a vysoce profesně náročné chemické výrobě je fluktuace našich zaměstnanců minimální. Nabídka pracovních míst je přímo závislá na odchodu současných zaměstnanců do starobního důchodu. 

3) V současné době dokončujeme nový provoz granulace smoly. Tato investice přinese deset nových pracovních míst. Podobné akce jsou však spíše výjimkou, daleko častěji zaměřujeme investice do technologií.