Zajímavé budou především pro archeology v následujících dnech či týdnech ty, které vydala řeka Morava, konkrétně na toku ve Spytihněvi a Napajedlích.

Povodí Moravy totiž snížilo hladinu řeky o čtyři a půl metru kvůli kontrole stavu jezu ve Spytihněvi. Vlivem toho se tam na dně objevily rozvaliny starého kostela, v Napajedlích zase pozůstatky historické tvrze. Obě památky v minulosti z povrchu země smetla velká voda.

Laik spatří jen spoustu kamenů

„Ze dna Moravy ve Spytihněvi vyčnívají rozvaliny starého kostela. Laik ovšem v zásadě uvidí v řece jen řadu kamenů. Nacházejí se v místě, kde kostel stával. Jsou to velké otesané, opracované kvádry v bahně. V místě proto provedeme sondy," řekl Deníku moravský archeolog Miloš Čižmář. Odhaduje, že kostel mohl existovat v období spytihněvského hradiště, ze kterého je dnes patrný už jen val.

„Už v jedenáctém století jsou v dochovaných pramenech zmínky o existenci tehdejšího kostela. Později jej smetla voda a byl postaven nový v centru obce," podotýká Čižmář.

Podle tamního starosty Víta Tomaštíka tam už ve třicátých letech odborníci prováděli výzkum. „Existenci někdejšího kostela potvrdili. Po tehdejším vypuštění Moravy tam na snímcích zachytili mnohem větší kameny, než jaké jsou tam doposud. Byly ale převezeny jinam," připomíná starosta.

V Napajedlích pokles hladiny Moravy odhalil pravděpodobné pozůstatky tamní tvrze.

„Kameny na rozloze čtyři metry na délku a metr na šířku by mohly být z původního ochranného valu. Není tam ale vidět žádná omítka, žádné opracování," říkáá Josef Souček z napajedelského Městského informačního centra.

V listopadu koryto opět zaplní voda

Pozůstatky objektů mohou archeologové zkoumat jen pár týdnů.

„Prvního listopadu by už hladina řeky Moravy měla dosahovat stejné výšky jako před vypuštěním," dodává mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.