„Jdeme vrátit panenku. Na krabici je uvedeno, že vykonává devět funkcí, a přitom dokáže jen zavřít oči, když se jí dá do pusy dudlík,“ stěžovala si včera třeba Kristýna Horvátová zKroměříže vjednom ztamních supermarketů.

Spíše vyměňovat než reklamovat zboží chodí ženy do obchodu skoženou galanterií. „Nelíbí se jim třeba kabelka, kterou dostaly, protože je například zkousků kůže a ony by raději chtěly jednobarevnou skováním nebo jim nevyhovuje její velikost, “ popsal majitel prodejny vKroměříži Vlastimil Malinka.

Své zkušenosti svýměnami má ivedoucí kroměřížského obchodu selektrozbožím. „Stává se, že někdo dostane pod stromeček například dvě žehličky, tak tu jednu přijde vyměnit,“ vysvětlil Ladislav Švagra.

Obchody se po svátcích zaplňují také lidmi, kteří využívají povánočních slev. „Nakupuji dárky vakci, ale nechávám je schované. Dostanou je příbuzní až třeba na jaro knarozeninám nebo ke svátkům,“ svěřila se Marie Trubelíková zVážan.

Obchodníci vědí, že lidé na slevy čekají a že jsou na ně zvyklí. „Každým rokem dáváme do akce sezónní zboží, ale nedá se říct přesně okolik procent jde jeho cena dolů. Záleží to na dodavateli,“ konstatovala vedoucí obchodu stextilem Lenka Koláčková zBystřice pod Hostýnem.

Stranou nezůstávají ani nákupní centra. Podle mluvčí Teska Jany Matouškové je vtyto dny největší zájem ozlevněné oděvy a kosmetické balíčky.