„Asi šanci na vítězství nemám, ale chtěla jsem to zkusit. Moc často štrúdl nepeču, ale uvidíme," řekla Zlínskému deníku během akce Marcela Čalová ze Slušovic.

Přiznala také, že motivací pro upečení sladkosti pro ni byla první cena v soutěži. Tou byl kuchyňský robot s bohatým příslušenstvím. Ten nakonec za svůj štrúdl získala Marie Majorová ze Slušovic. Na druhém místě skončila Anna Černochová z Trnavy, třetí místo patří Kristýně Dlabajové ze Zlína.

Hodnocení vzorků však pětičlenná porota složená mimo jiné ze starosty města, jeho asistentky či třeba ředitele základní školy neměla jednoduché. Například totiž podle její členky Jarmily Holíkové byly chutě štrúdlů velice vyvážené.

„Mám skoro u všech vzorků nejvyšší počet bodů, bude to těžké rozhodování," řekla v průběhu hodnocení Jarmila Holíková. Přiznala, že podle ní byly všechny ženy, které se do soutěže přihlásily, velice odvážné.

„Já jsem se chtěla také přihlásit, ale nakonec jsem odvahu upéct štrúdl pro soutěž nenašla. Ale peču jej ráda," podotkla. Jednotlivé vzorky prý ochutnávala jen po malých kouscích, aby se nepřejedla. „Kdybych si dala větší, pak bych už třeba po deseti nemohla," zasmála se.

S myšlenkou uspořádat první Slušovické štrúdlování přišel prý jeden pracovník tamního městského úřadu. „Viděl někde něco podobného, tak jsme si řekli, že bychom takovou soutěž mohli zkusit i u nás. A kdy jindy než při našem řemeslném trhu," řekla za pořadatele Jana Kapustová.

Samotný dominantní řemeslný trh se těšil velkému zájmu. U zhruba pětačtyřiceti prodejců a řemeslníků nebyla nouze o spokojené zákazníky.

„Jsme tu na dovolené a zrovna včera jsme zjistili, že tu má být trh, tak jsme neváhali. Koupili jsme tady malému dřevěný traktor s vlečkou. Jsme nadmíru spokojeni," zhodnotila sobotní akci za svou rodinu Lucie Krupicová z Brněnska.

To Věru Manďákovou ze Slušovic nejvíce uchvátilo drátkování u jednoho ze stánků. „Koupila jsem si jednu takovou nádheru. Je to drátkovaná vážka. Paní tam měla také krásný drátkovaný strom života a různé misky. Takovou krásu jsem ještě nikdy neviděla," netajila nadšení Věra Manďáková.

Děti měly možnost zapojit se také do různých tvořivých dílniček, všichni pak třeba zhlédnout výrobu dřevěných hraček nebo si ji také vyzkoušet. Své umění předvedl mimo jiné i košíkář či přadlena, která ručně na kolovrátku zpracovávala ovčí vlnu.