Celá budova prošla kompletní generální rekonstrukcí.

„Vnitřní vybavení bylo po padesáti letech používání již opotřebené, technologické zařízení budovy bylo za hranicí životnosti,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Svěráková. Dodala, že pokoje měly zcela nevyhovující dispoziční uspořádání se sdíleným sociálním zařízením na jednotlivých podlažích.

„Jsme hrdí na to, že se nám v tomto moderním projektu nově zrekonstruovaných kolejí podařilo inspirovat studentskými kolejemi v zahraničí s důrazem kladeným na evropský standard ubytování, kde jsou potřeby vysokoškolského studia propojeny s potřebami pro následnou relaxaci i zábavu,“ řekl rektor UTB Vladimír Sedlařík.

MHD ve Zlíně.Ilustrační foto
MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude zadarmo

Dnes má budova zcela nové interiérové vybavení. Celková ubytovací kapacita po rekonstrukci činí 90 pokojů se 165 lůžky.

„Nové dispoziční uspořádání na pěti podlažích je provedeno v konceptu dvoulůžkových ubytovacích jednotek se dvěma oddělenými pokoji, z nich každý má vlastní sociální zařízení a společnou plně vybavenou kuchyň nacházející se mezi těmito pokoji,“ popsal kvestor univerzity Alexander Černý.

Restaurace, fitko i kolárna

Pro studenty se specifickými potřebami pak univerzita připravila pět ubytovacích jednotek. Kromě pokojů budou studenti využívat také celou řadu novinek.

„V přízemí objektu je umístěna snídaňová restaurace, fitness centrum, prádelna, kolárna a recepce s odpočinkovou zónu. Dále se tu nachází administrativní část kolejí, která zahrnuje kanceláře a zasedací prostory,“ dodal ředitel Kolejí a menz UTB Michal Navrátil.

Koupaliště Zelené ve Zlíně v sobotu 23. července 2022
Provozovatelé koupališť jásají – sezona se vydařila

Výraznou vnější změnou je pak přístavba na západní straně budovy, ve které je umístěn evakuační výtah a chráněné únikové schodiště pro splnění současných protipožárních a bezpečnostních norem. Skleněný tubus přístavby se směrem nahoru rozšiřuje a tvarově tak připomíná číslovku sedm, což je označení tohoto objektu (U7).

„Další novinkou je prosklený studentský klub, který vznikl na střeše objektu, kde mohou studenti trávit volný čas,“ zmínil Alexander Černý.

Koleje mají více než 1200 lůžek

Rekonstrukce kolejí začala v roce 2021. Celkové náklady činily 124 milionů korun, z toho 93 milionů korun stála vlastní rekonstrukce budovy. Za 25 milionů se pořídil nábytek a šest milionů korun bylo určeno na ostatní vybavení objektu a projekčně inženýrské činnosti.

„Z těchto nákladů bylo 71 milionů korun hrazeno z programového financování MŠMT a 53 milionů z vlastních zdrojů univerzity,“ uvedl rektor Vladimír Sedlařík.

Celková kapacita vysokoškolských kolejí na zlínské univerzitě je aktuálně 1237 lůžek, které jsou rozmístěny v pěti budovách. Cenové rozpětí je od 3450 do 5940 korun měsíčně.

Trienále Prostor Zlín patří od raných devadesátých let k důležitým aktivitám Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.
Street art, sochy i umělecké instalace. Současné umění oživí Zlín

„Další významnou investiční akcí UTB je rekonstrukce a přestavba bývalého klubu Fénix na multifunkční, mediální, produkční, tréninkové a výukové centrum zejména pro potřeby Centra digitalizace UTB a také ateliéry Fakulty multimediálních komunikací. Do provozu by měl být uveden v roce 2023,“ připomněla Petra Svěráková.

Univerzita připravuje rovněž kulturní a společenské centrum pro studenty a nová sportoviště včetně multifunkční sportovní haly.