„Mým motivem je odklonění mediální pozornosti od našich policistů, kteří jsou v tom nevinně, a nebyla tak znehodnocena jejich dobrá práce," řekl Koutný.

Prý chce tímto uchránit podřízené od toho, aby museli neustále snášet snůšky polopravd a lží v souvislosti s jeho osobou a osobou jeho náměstka Jaroslava Vaňka. „Snažil jsem se, jak nejlépe jsem uměl," řekl ke svému čtyřiadvacetiletému působení u policie.

Tvrdí, že díky podle jeho slov dehonestační kampani ve veřejnoprávních médiích začal uvažovat, zda není vhodná doba, aby odešel do civilu.

Narazil tak na spekulace, že je údajně napojen na lihovou mafii či se dopouští zneužití pravomoci. Jak také přiznal, osobně se cítí z toho velmi unaven. Bedřich Koutný oznámil, že o novém krajském řediteli zlínské policie bude jednat s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

„Rád jsem využil této možnosti, kterou mi nabídl," řekl. Policii prozatím povede II. náměstek Jindřich Kučera.

Koutného I. náměstek Jaroslav Vaněk totiž svůj post podle všeho opustí také.

„Jen se musíme dohodnout na termínu," vysvětlil Koutný. Vaněk již před několika dny sdělil, že svůj odchod intenzivně zvažuje.

Deník zjišťoval i vyjádření policejního prezidenta. Ten však přes svou mluvčí vzkázal, že své prohlášení vydá až v pátek.

Není bez zajímavosti, že na sobotu plánuje Bedřich Koutný oslavu svých 60. narozenin.

„Oslava ale bude tímto vším trochu zakalena," podotkl.

Policejního ředitele dělá už od roku 1990. Nejdříve byl ředitelem okresu, později odešel do Brna, odkud se vrátil již jako krajský ředitel. Do služby nastoupil z civilu. Před revolucí byl známým disidentem.

Mezi největší úspěchy zlínské policie za dobu jeho působení patří mimo jiné rychlé vyřešení takzvané metanolové kauzy, která vypukla v září roku 2012. S tím souvisí i zatčení bratrů Březinových, králů lihového podsvětí či rozmetání Maslákova gangu, který vydíral místní podnikatele.

Naproti tomu v posledních letech musel čelit společně s náměstkem Jaroslavem Vaňkem tlaku veřejnosti a hlavně médií při sporu s někdejším policejním prezidentem Petrem Lessym.

Aféra mezi elitními představiteli policie vznikla na základě zveřejnění článku v Právu. V něm Petr Lessy v září 2011 jako nejvyšší policejní šéf měl redaktorovi Práva Radimovi Vaculíkovi poskytnout očerňující informace o náměstkovi Jaroslavu Vaňkovi.

Petr Lessy navíc tvrdil, že Bedřich Koutný svého náměstka „kryje". Tato závažná tvrzení pak následně potvrdil a uvedl v rozhovoru v tisku. Na to šéf zlínských policistů společně se svým náměstkem podal na policejního prezidenta Petra Lessyho trestní oznámení na policejní inspekci.

Ta pak měla za úkol vyšetřit, zda se Petr Lessy nedopustil trestného činu pomluvy či zneužití pravomoci veřejné osoby.

V lednu 2012 však došlo k obratu a policejní prezident Petr Lessy, Bedřich Koutný a Jaroslav Vaněk našli společnou řeč, jak k tomu Jaroslav Vaněk uvedl „pro dobro policie". Kauza tak vyšuměla.

Část veřejnosti Koutnému a Vaňkovi přičítá na vrub také napojení na zlínského podnikatele Petra Tankó a koupi dvou pater budovy č. 12 v bývalém svitovském areálu za 86 milionů. Nyní je v něm krajské policejní ředitelství.

V tomto případě se tak mělo jednat zvláště u Jaroslava Vaňka o podezření ze střetu zájmů, protože Petr Tankó měl na „revanš" za dva roky později věnovat hokejovému klubu Brumov-Bylnice budovu bývalého obchodního centra. V hokejovém klubu je Vaněk prezidentem.

Poslední známou kauzou je trestní oznámení, které na Koutného a Vaňka podal vedoucí územního odboru Uherské Hradiště Bronislav Šabršula.

Důvodem je údajné vydírání, útisk a zneužití pravomocí. Stalo se tak poté, co Šabršulu Koutný postavil mimo službu. Vyšetřuje se totiž, zda Šabršula neřídil opilý.

Oznámení potvrdila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová (GIBS).

„Necítím, že bych v otevíraných kauzách se měl dopustit nějaké chyby. Nicméně vše je v řešení policejních orgánů a počkám si na výsledky těchto šetření," uvedl na dotaz Deníku, zda cítí nějaké pochybení v kauzách, které jsou s ním spojeny.

Co na vše říká rival a prapůvod mediální exploze Petr Lessy?

„Nebudu to komentovat, myslím si, že řečeno bylo už dost," sdělil včera na dotaz Deníku bývalý policejní prezident