Nejvíce problematické je podle silničářů omezení ve zlínské ulici Dlouhé. Její oprava se od 7. srpna přesouvá ke křižovatce s Benešovým nábřežím a ulicí Vodní.

„V opravách silnice v ulici Dlouhá pokračujeme na novém úseku, tedy od podjezdu směrem ke stadionu Letná. Je tam největší provoz, denně trasou projede asi třiadvacet tisíc vozidel. Proto je tato oprava nejnáročnější,“ vysvětlil ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý.

Mnoho řidičů podle něj cesty ve Zlíně zná, proto využívají i jiné trasy než ty vyznačené jako objízdné. Přesto jsou pro řidiče opravy silnic omezující, často kvůli nim daleko zajíždějí a zdrží se v kolonách.

„Naštěstí jezdím už na pět ráno, takže není velký provoz. Zato odpoledne je to horší, tvoří se kolony a musím čekat na semaforech. Zvlášť za Čepkovem, kudy musím uzavírku objíždět, by mohli prodloužit průjezdovou dobu na zelenou. Takto stihnou projet jen asi čtyři auta,“ namítl řidič Tomáš Růžička.

Koupaliště Panorama na Jižních svazích ve Zlíně. Ilustrační foto
Návštěvníci koupališť jsou bordeláři

Opravy v ulici Dlouhé omezí řidiče až do 23. srpna. Od prvního týdne v září pak bude provoz částečně omezen v ulici Gahurova od nadjezdu k Baťově vile.

Opravy nadjezdu už silničáři dokončili, od začátku týdne je tak silnice znovu plně průjezdná.

Uzavírky však nekomplikují dopravu pouze ve Zlíně. Například v obci Trnava je částečné omezení provozu od dubna a potrvá až do konce září. V srpnu pak toto omezení doplní dvě úplné uzavírky kvůli rekonstrukci silnice. Řidiči budou muset vesnici objet přes Podkopnou Lhotu, Kašavu a Hrobice.

„Cesta bude zcela uzavřená až za pár dní, ale předpokládám, že s tím lidé nebudou mít problém. Přece jen cestu děláme pro ně, stejně jako nové chodníky. Navíc jsou zvyklí, že u nás bývá silnice uzavřená i při Barumce,“ sdělil starosta obce Trnava Martin Kašpárek.

Stejně tak opravy omezují provoz v obci Bohuslavice u Zlína, a to kvůli rekonstrukci křižovatky. Pro nákladní vozidla je provoz omezen zcela, vozidlům pod 7,5 tuny průjezd ztěžuje částečná uzavírka. Zákaz vjezdu z jednoho směru je pak od Salaše, na ten ale řidiči často nedbají.

„Přestože jsme na místo přidali další značky, lidé zákaz nerespektují. Řidič vjede na křižovatku, ale neví, do kterého směru. Ve třech zbývajících jsou totiž semafory. Ohrozí tak nejen sebe, ale i ostatní,“ popisuje starostka obce Bohuslavice u Zlína Jana Puškáčová. Podle ní se lidem nechce zajíždět až k Malenovicím, proto zákaz pravidelně porušují.

Řidiči by měli počítat také s omezením v obci Újezd, Ludkovice a Vlachovice, tam jsou silnice částečně uzavřené. Naopak v Hostišové je po celý srpen uzavřena silnice na Mysločovice, v září pak bude uzavřena pouze částečně.

MICHAELA KOLKOVÁ

Mláďata dželad v ZOO Lešná.
Elektronické vstupenky do zoo se ujaly. Nově je tam i bankomat