„Už teď vnímám, že provoz na silnicích začíná být větší. Především ráno, když jedu do práce, je to docela znát, protože přijíždím o pár minut později do Zlína. Je ale fakt, že to není pravidlem," sdělil svoje zkušenosti Petr Boroš.

Největší zpoždění se očekává v prvních školních dnech.

„Zatím sice žádný větší provoz ani zpoždění neevidujeme, ale to přijde spíš první tři dny po začátku školního roku. Hlavně v souvislosti s přeplněnými autobusy, kdy bude řidičům déle trvat, než všechny cestující odbaví. V průběhu roku by se ale vše mělo vrátit zase do původního stavu," je přesvědčený vedoucí divize ČSAD Uherské Hradiště Milan Doruška.

Největší provoz bude v poledne

Nejvíc cestujících je pak prý kolem poledne, protože končí většina škol ve stejnou dobu. „Například směrem na Bánov bude možná vzhledem k dřívějším zkušenostem potřeba vypravit posilový autobus," dodal Milan Doruška z hradišťské ČSAD.

S větším provozem na začátku školního roku počítají i další dopravci v kraji.

„Na začátku září, obzvláště před osmou hodinou ranní, počítáme s tím, že se budou kolony vytvářet především při cestě do větších měst. Kromě Zlína se to může týkat i Vsetína a Valašského Meziříčí," uvedl ředitel osobní dopravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

„Snažíme se samozřejmě přizpůsobit i dobu v jízdních řádech, jenomže ty se mění jednou za rok, a tak je složité odhadnout, jak bude provoz ten daný rok vypadat. Nějaká časová rezerva ale v řádech je, nicméně nemůže být velká. Taky by nebylo úplně dobré, kdyby autobus dorazil na místo o deset minut dřív, než má," vysvětlil Holubář.

Kolona mezi Zlínem a Zádveřicemi

Největší kolona má být pak jako každoročně od Zádveřic až do Zlína. Zaměstnanci se ale nemusejí bát složitého vysvětlování v práci kvůli pozdnímu příjezdu autobusů. I na to totiž někteří dopravci mysleli.

„Řidiči mají u sebe v autobusech takzvané zpožděnky, což jsou formuláře právě pro případ, kdy by lidé přišli kvůli zpoždění autobusu do práce později. Takto mohou svůj pozdní příchod omluvit," informoval Holubář. Záleží už ale pak na každém zaměstnavateli, jak to bude s pracovníky řešit.

Zpožděnky budou vydávat kromě ČSAD Vsetín i jiní dopravci.

„Lidé si mohou v přepravní kanceláři požádat o zpožděnku, která jim bude po ověření zpoždění nad patnáct minut vydána," sdělil vedoucí osobní dopravy kroměřížské firmy Krodos Květoslav Nábělek. Z Kroměříže směrem do Zlína se ale žádného většího zpoždění prý cestující bát nemusejí.

„Hustější provoz může být spíše na dálnici D1, ale v regionální dopravě to tak moc nehrozí. Když už, tak většinou kolem víkendu, kdy se lidé vracejí z dovolené nebo na ni odjíždějí," myslí si Nábělek.

Řidiči by si ale měli dávat pozor ke konci prázdnin a na začátku školního roku také na hustší provoz na silnici z hlediska své bezpečnosti.

„Nelze jednoznačně říci, že je právě toto období kritičtější. Pravděpodobnost větší nehodovosti je však vyšší kvůli silnějšímu provozu především poslední prázdninový víkend. Ve Zlíně pak bude tento víkend náročnější i kvůli Barumce. Řidiči by tedy měli být při jízdě pozornější," radí zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš.

ANNA MACHÁČOVÁ