Dodává, že další mrazíky by se měly objevit někdy kolem 8. listopadu. „Zima se vrátí," pousmála se.

Sypače už vyjely na cesty

Silničáři, kteří mají přes zimu na starosti odklízení sněhu z komunikací, zatím vrásky na čele nemají. „Údržba na silnicích je v těchto dnech bez problémů, jsou sjízdné všechny komunikace. K zajištění sjízdnosti zatím vyjelo během víkendu ve Zlínském kraji celkem 14 sypačů," přiblížil šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Auta kvůli sněhu nebourala

Z pohledu dopravních nehod způsobených sněhovou nadílkou zatím panuje klid. „Doposud jsme žádnou nehodu kvůli sněhu neřešili, zatím sníh moc nebyl. Navíc nám lidé hlásí jen nehody, kde je škoda nad 100 tisíc nebo zasáhly třetí osobu. A těch drobných ťukanců je v zimě právě nejvíce," říká mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

V servisech mají narváno

Přezouvání pneumatik z letních na zimní je v plném proudu. Vrata pneuservisů se téměř nezavírají a montéři mají plné ruce práce. „Momentálně toho máme opravdu hodně. Nevíme, kam dřív skočit, protože se věnujeme mimo přezouvání i běžnému servisu. Za den stihneme přezout asi 15 aut," popsal nával majitel jednoho ze servisů Tomáš Bačík.

Zvířata připravují na krmení

Spolky myslivců jsou na zimu také připraveny. Již od konce září sypou například krmení bažantům.

„Je to naše povinnost, která je daná také zákonem. Potravu jsme nachystali už i daňkům, ale ti se zatím věnují své běžné potravě na zemi. Až nasněží, tak se přesunou ke krmelcům. My už je ale předem učíme tomu, aby si před zimou na naše krmení zvykli," popisuje předseda zlínského okresního spolku myslivců František Libosvár.

Přes Syrákov stále s problémy

Velmi problematický silniční úsek přes Syrákov se v dohledné době zřejmě úprav nedočká. Místo, kde jsou každoročně velké problémy při sněhových kalamitách, totiž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nemá v plánu řešit.

„Momentálně je situace okolo Syrákova vlastně nijaká. Nemáme tuto lokalitu v žádném plánu na investice," přiblížil šéf zlínského ŘSD. V minulosti bylo téma velmi diskutované zejména v souvislosti s vedením obce Jasenná, které bylo proti.

Chirurgové vyhlížejí zlomeniny

Každoročně se na úrazovou ambulanci v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně dostaví velký počet lidí s úrazy, které si způsobí kvůli pádu na namrzlých chodnících.

„Zatím se žádný takový případ neobjevil, ale v období náledí s tím lékaři určitě počítají," uvedla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

„Nejčastěji se řeší zlomeniny horních a dolních končetin či otřesy mozku," vyjmenovala Havlíková v zimě obvyklé úrazy.

Svah je na sezonu připraven

„Počasí je loterie," řekl o současných podmínkách Michal Cepek, ředitel společnosti Sporthouse CZ Corporations, která provozuje zlínský Lyžařský areál Josefa Šperky. „Posílili jsme zasněžování o sto procent a celý areál je na zimu připravený. Počítáme s tím, že provoz bychom mohli zahájit začátkem prosince, ale přesně to opravdu neumí říct nikdo," pokrčil rameny Cepek.

Pokud bude alespoň po dobu tří dnů teplota pod minus pěti stupni Celsia, začne se podle Cepka na svahu zasněžovat klidně i v listopadu.

Obchody návaly teprve čekají

Rukavice, čepice, bundy, boty, ale i lyže či snowboardy budou během pár dnů stále častější položkou na nákupním seznamu.

„Nějaké zimní věci už lidé kupují, ale není to zatím nic velkého. Až bude mráz a sníh delší dobu, tak jich bude pochopitelně více. Začnou chodit zejména na oblečení a lyžáky," popsal vedoucí zlínského Hope Sport František Zálešák.