Několik desítek rodičů se v neděli sešlo v Parku Komenského, aby se utkali ve strolleringu (sportovní chůze s kočárkem). Samostatně závodily maminky, tatínkové a došlo i na závody párů. Podmínkou bylo, aby v kočárku sedělo dítě. Pohyblivější ratolesti si pak zazávodily ještě mezi sebou.

„Trochu jsme se báli, že nepříznivé počasí zájemce demotivuje, ale účast je slušná a i samotné počasí se umoudřilo," hodnotila podmínky hlavní organizátorka Ivana Michalíková. „Jedná se sice o pátý ročník, ve Zlíně se však závodí teprve třetím rokem. Soutěž probíhá v 55 městech v České republice a dokonce i v 11 v Polsku. Vybrané startovné poputuje na podporu Střediska rané péče Educo," doplnila Michalíková. Hlavní motivací celého projektu je ukázat rodičům, že pohyb může být zcela přirozený i na rodičovské dovolené. Navíc organizátoři věří, že i dítě pak získá lepší vztah ke sportu.

Přísná pravidla se dají snadno obejít

Sportovní chůze má poměrně přísná pravidla a sportovec snadno přejde do urputného cupitání, popřípadě do neskrývaného běhu. Pro tyto případy byla správná technika účastníkům předvedena a na každou závodící skupinku dohlížel zkušený porotce. Díky uvolněné atmosféře se nakonec jednotlivé výkony držely nastavených mantinelů. „Strollering je určitě bezpečnější než běh, ale i tak se člověk zapotí," přiznává účastnice závodu Martina Strávková. Většina účastníků se o akci dozvěděla přes facebook popřípadě přes známé. „Závodíme celá rodina. Účastníme se poprvé, tak jsme zvědaví," popsala pocity před závodem Pavlína Pukyšová.

Na vítěze čekal speciální sportovní kočárek, pro děti balíčky a jedlé medaile.

Autor: Jakub Mikel