Placenou funkci člena Lubomíra Nečase na lednovém jednání údajně zpochybnili někteří jeho kolegové. Působí totiž jako předseda dozorčí rady ve všech čtyřech nemocnicích. A právě v souvislosti s jednou z nich, tou zlínskou, komise řešila umístění diagnostického přístroje pro nádory za zhruba 65 milionů korun.

Putovat měl buď do Baťovy nemocnice, nebo jiného nově vznikajícího soukromého zdravotnického zařízení. Některým členům komise se nelíbilo, že se rozhoduje o nemocnici, v níž navíc Lubomír Nečas i pracuje, čímž tak údajně hájí její zájmy. Nakonec přesto rozhodla, že přístroj dostane zlínská nemocnice.

Vzápětí však Lubomír Nečas obdržel dopis o svém odvolání. Proti tomu se ale pro Zlínský deník ohradil.

„Nestrannost, konflikt zájmů? Tomu snad ani nejde uvěřit. Jako lékař jsem byl v červnu loňského roku na základě návrhu hejtmana do funkce navržen já, logicky coby lékař. Navíc jsem nebyl v komisi jediným lékařem. Působí tam také ti, kteří z pozice vedení kraje řídí své nemocnice," podotýká Lubomír Nečas. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové se nejedná o nic neobvyklého. Hejtman nepochybil, měl plné právo přijít se změnou rozhodnutí o tom, kdo bude kraj v celorepublikové komisi zastupovat.

„Návrh na odvolání byl v souladu se statutem a jednacím řádem. Zároveň Stanislav Mišák navrhl, aby uvedenou funkci mohl zastávat on osobně. Na základě toho byl s účinností od 15. března Lubomír Nečas odvolán z členství v komisi pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků a zároveň byl pan hejtman novým členem," konstatovala.

Hejtman poukazuje rovněž na nestrannost Lubomíra Nečase, proto sáhl k výměně a navrhl sebe coby nezaujatého. V žádné z nemocnic v kraji totiž nepůsobí v dozorčí radě. „Proto jsem se nominoval já," reagoval hejtman, přestože v první fázi navrhl do komise radního Nečase. Stanovisko odvolání rada probrala, další případné změny ve vztahu vůči přístrojové komisi nebude řešit hejtman sám, ale rozhodne o tom rada.