„Na takové úrovni by se to nemělo stávat. Chyba rozhodčího byla klíčová pro celou sérii,“ stojí si za svým Vlach, jenž během série právě sudí ostře zkritizoval.

Jaké ve vás převládají pocity jen pár hodin po vyřazení?

Nejsem ani smutný ani naštvaný. Mrzí mě, že jsme byli k postupu blízko a nepovedlo se to. Byla to otázka jednoho gólu, možná zrovna toho, co nám nebyl uznán. Kdybychom prohráli 1:4, nemrzelo by to tolik jako nyní. Je to velká škoda, semifinále bylo reálné.

Cítíte křivdu?

Ano. Myslíme si, že rozhodčí předčasně písknul. Nevím z jakého důvodu. Bylo ukázané na kostce, že gól měl platit. Branka pět minut před koncem mohla rozhodnout o postupu. Na takové úrovni by se to nemělo stávat. Rozhodčí udělá chybu, ale tohle byla hrubka, která byla klíčová pro celou sérii.

Zapískal rozhodčí Hribík, který přitom nemá tolik zkušeností jako druhý sudí Minář. Neměli by podobné duely rozhodovat zkušenější arbitři?

To je otázka pro pana Halase (předseda komise rozhodčích – pozn. aut.). Sám ví, že zápasy jsou vypjaté a už první dva duely naznačily, že to v Plzni není pro rozhodčí vůbec lehké. Je potřeba nominovat sudí se zkušenostmi, kteří atmosféře nepodlehnou. Projevilo se to již v prvních dvou zápasech, kdy sudí chybovali. Do rozhodujícího zápasu o všechno pak pošlou rozhodčího Hribíka, který nemá zkušenosti. Podobné zápasy by měli dokonce pískat i mezinárodní rozhodčí.

Co jste říkal hráčům po zápase, kteří museli být v kabině hodně skleslí?

Zhodnotili jsme to krátce a vesměs pozitivně. Navíc v pátek máme schůzku s hráči a možná to zhodnotíme více. Ale ani není moc co rozebírat. Všichni cítíme, že výkony byly dobré, nechybělo mnoho, abychom byli v semifinále.

Přitom stejně jako v minulých letech jste ani nyní nepostoupili mezi nejlepší čtyři týmy, což se vždy bralo jako neúspěch. Je to nyní vzhledem k parádním výkonům v play off jinak?

Určitě. Předchozí série byly úplně jiné. Předtím jsme vyhráli v play off dva zápasy za poslední tři roky. Z výkonnostního hlediska i hokeje se to posunulo. I pro diváka byl hokej krásnější a bylo to vidět i na návštěvách, kde u nás i v Plzni byly zimní stadiony téměř vyprodané. Před takovou návštěvou se hraje mnohem lépe než před prázdnou halou.

Takže jste se sezonou celkově spokojený?

Ano. Sedmé místo po základní části vzhledem k mladému týmu bylo slušné. Dlouho jsme se drželi na šestém místě. Mohlo to být lepší, ale i horší. Základní část jsme zvládli slušně a play off bylo nadprůměrné. Mužstvo se semklo a od nejstaršího až po nejmladšího hrálo výborně. Kluci si dokázali, že vyřazovací boje mohou hrát.

Ostatní kluby vám perspektivní tým mohou závidět. Například zrovna Plzeň, která je složená téměř výhradně ze starších hokejistů.

Doufám, že se tohle projeví během tří čtyř let, kdy tady bude nesmírně silný tým. Už kvůli ekonomické situaci, jelikož nejsme silní jako Plzeň, nás nutí mladé vychovávat a nasazovat. V mládeži ale musíte mít hráče, kteří jsou perspektivní a nehrají jen proto, že jsou mladí. Poslední tři čtyři ročníky tam jsou pro klub velmi šikovní kluci. Musíme si toho vážit, protože každý ročník není silný a nedá se z něj vybrat hokejisty s potenciálem pro extraligu.

Trenér Plzně Marián Jelínek po sedmém zápase prohlásil, že hrajete ošklivý hokej. Co si o tom myslíte?

Kdy to říkal? Pana Jelínka nebudu komentovat. (Pousměje se.) Dosud na tiskovky ani nechodil, přišel až na poslední a ještě pozdě. U toho jsem nebyl, takže nevím, co říkal nebo ne. Jestli hrajete ošklivý nebo pěkný hokej v play off, to se nepočítá. Nehraje se na krásu, ale účelně. Komentáře takového odborníka, jako je on bych vůbec nebral v potaz.

Změnil nějakým způsobem mužstvo návrat kapitána Petra Čajánka?

Nezměnil ani tak tým jako přístup hráčů. Má velké zkušenosti z NHL i KHL a ví, jak to v zahraničních klubech chodí. Měl nějaké představy, které se mu na začátku nevyplnily. Postupně výkonnost mužstva gradovala. Je ale těžké srovnávat elitní světové soutěže s hráči.

Proto to byl pro něj skok a musel slevit, protože nemáme k dispozici hráče kvalit, na jaké byl zvyklý. Musel se přizpůsobit a chvíli to trvalo. Jeho přínos byl ale velký a věřím, že příští sezona bude pro něj ještě lepší.

Byl pro vás v kabině spojkou mezi hráči?

Určitě, už proto, že je kapitán. Probírali jsme spolu určité věci i jeho představy. V něčem jsme se shodli, v jiném ne. Ale konflikty mezi námi nebyly. Některé věci ale hráč vidí jinak než trenér. Je to o komunikaci nejen mezi kapitánem a trenérem, ale i ostatními hráči. Jde o to, aby tým šlapal. Není to jen o nějakém striktním příkazu trenéra.

Ve Zlíně vám 30. dubna končí smlouva. Máte zájem pokračovat?

Mám. Na začátku loňské sezony jsme mužstvo tvořili s perspektivním výhledem do dalších let. Do týmu jsme zabudovali mladé kluky a mnozí se jeví, že by mohli být pro Zlín přínosem. Je to cesta, která není na jeden rok, ale na tři čtyři sezony. Pokud hráči neodejdou jinam, buduje se tady silné mužstvo.

Jaký vás nyní čeká program?

Musíme udělat analýzu celé sezony i výkonů jednotlivých hráčů i celého mužstva. Poté bude nějaká pauza, ale ještě nevím, jak dlouhá, když nemám smlouvu. Pro mě je nyní prioritou učit se na závěrečné zkoušky trenérské licence skupiny A, takže musím studovat. Poté bych chtěl odjet na čtyři až pět dní na hory zalyžovat si.