Město už schválilo výkup pozemku na Lazech, který je dosud majetkem Lesů České republiky. „Jednání o prodeji zmíněného pozemku o rozloze zhruba 1200 m² jsou zatím na začátku. Podle nás se jedná o jednu z vhodných lokalit, kde by rozhledna stát mohla," vyjádřil se k plánované stavbě rozhledny mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Podle mluvčího zlínské radnice Zdeňka Dvořáka by ale muselo před započetím stavebních prací nejdřív dojít ke změně územního plánu.

„Na pozemku navíc rostou stromy, které by bylo nutné vykácet. Obecně ale město vznik rozhledny podporuje," ujistil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Kdysi sepsali lidé i petici

Rozhledny jsou podle něj všude atraktivním turistickým cílem, takže svou oblibu by si našla jistě i ve Zlíně. „Určitě by se stala místem výletů celých rodin. Pohled z rozhledny na město Zlín by byl jistě zajímavý," míní mluvčí.

Stavba zlínské rozhledny je žhavým námětem diskusí mezi zastupiteli města a občany už několik let.

„Občané na mě naléhali, abych pomohl prosadit záměr vybudovat rozhlednu," tvrdí zastupitel František Rábek (KSČM), který se plánováním stavby zabývá údajně od roku 2007. Lidé ze Zlína a okolí po- dle něj dokonce před lety sepsali petici.

Nyní to vypadá, že by mohla vyrůst v lokalitě Vršek na Lazech nad klinikou veteriny. V blízkosti plánované stavby vede frekventovaná turistická stezka.

„V letních měsících je místo oblíbeným výletním cílem mnoha Zlíňanů," uvádí pádný argument pro výběr lokality na Lazech Rábek.

Podle dosavadních návrhů má mít rozhledna tři patra.

„Jedná se o betonovou stavbu s kruhovým půdorysem, která počítá se zimní zastřešenou vyhlídkovou terasou, bufetem, výtahem a vlastním sociálním zařízením," přiblížil dosavadní projekt rozhledny Rábek. 

Definitivní podoba zlínské rozhledny je však stále předmětem jednání.

„Výhodou je, že betonová konstrukce má životnost až sto let, zatímco dřevěné rozhledny vydrží maximálně padesát roků," připomněl Rábek.

Jako rozumný vidí současný projekt rozhledny také zlínský architekt Leopold Pšenčík. „Při stavbě výškového objektu v lese je důležité zvážit, zda nebude mít negativní vliv na ekologickou stabilitu lokality," upozornil Pšenčík.

Významný zlínský architekt Svatopluk Sládeček, který se podílel na původním architektonickém projektu rozhledny, jenž však nakonec nebyl uskutečněn, se domnívá, že rozhledna by především měla mít kvalitní architektonické řešení.

„Jde o výškovou stavbu, která by se stala dominantou krajského města. A myslím, že nikdo nemá zájem se denně z okna dívat na nějakou ohavnost," míní architekt Sládeček.