Začíná se zvyšovat počet dětí, které si vyberou technický obor. Je patrné, že o ně bude na trhu práce zájem

Do poloviny března si totiž musejí podat přihlášku na střední školu.

Podle mluvčí Zlínského kraje Renaty Škrobálkové je jich letos 4750. Nutno k nim připočíst i ty, kteří si doplňují středoškolské vzdělání ať například už jako dřívější absolventi základních škol, či absolventi učebních oborů, kteří chtějí mít i maturitu.

Zájem, ten je při výběru střední školy podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšové ze všeho nejdůležitější.

„Dítě by mělo jít na takovou školu, o kterou má opravdu zájem a hlavně ji bude schopno bez výraznějších potíží zvládnout," radí Majdyšová. Upozornila tak na fakt, že na náročnější školy jsou schopni se dostat i slabší školáci. A pokud už ji nějakým způsobem překodrcají a zdárně ukončí, nastává otázka: Co s takovým vzděláním dále? Nad tím je důležité se zamyslet," vychází ze zkušeností tvrdého trhu práce Majdyšová.

Ve Zlínském kraji si lze vybírat ze 170 středoškolských oborů. Zájem o jednotlivé je prý poměrně ustálený.

To je i příklad prestižního Gymnázia Zlín-Lesní čtvrť. „U čtyřletého studia se standardně hlásí dvakrát více uchazečů, než jsme schopni přijmout. U osmiletého jsme nuceni odmítnout až dvě třetiny žáků," uvedl ředitel Jan Chudárek. 

K potěše řady odborníků je patrný trend, kdy stoupá zájem o techničtejší obory typu strojírentsví, elektrotechnika a výpočetní technika. Absolventi pak zpravidla snáze shánějí pracovní uplatnění. S tím pak souvisí mírný pokles atraktivity ekonomických a administrativních oborů.

Například ředitel střední průmyslové školy v Otrokovicích Libor Basel by byl rád, kdyby letos přijali do I. ročníků kolem dvou set žáků.

Největší zájem je tam o obory aplikovaná chemie a dopravní prostředky a systémy.

„U nich máme jistotu, že kdo se pro ně rozhodl, vybral si už definitivně, žáci opravdu nastoupí, pokud jsou přijati. Ovšem u učebních oborů se děti hlásí na více škol, hledají teprve cestu," upozornil ředitel.

Podle něj se postupně zvedá zájem také o tříletý chemický obor. „Chemický průmysl v našem regionu tvoří 37 procent. Vytvářejí se tu podmínky, aby o něj měli školáci zájem," dodal.

Právě nedostatek vyučených lidí je nejen v našem regionu problémem.

„Hodně se mluví o tom, že nějakých osmatřicet procent je potřeba obsadit místy v oblasti průmyslu. Potřebujeme zdatné pracovníky do jeho odvětví, vyučené s maturitou, jedná se třeba o strojaře či elektrotechniky. Co dříve zastával vyučený, nyní už musí dělat člověk s maturitním vzděláním," konstatovala ředitelka úřadu práce Miriam Majdyšová.

Potvrdit to může také mluvčí zlínské Kovárny VIVA Kateřina Martykánová. Známá firma se zabývá produkcí špičkových výrobků z kovu.

„Trpíme nedostatkem odborných profesí jako kováři či dělníci. Častým jevem u nás je, že na pracovní pozice se nám hlásí kuchaři a číšníci, což stojí velké prostředky na rekvalifikaci. Ale tím netvrdím, že nejsou šikovní. Spíše naopak," podotkla Martykánová.