Důvodem pozastavení provozu byla v pátek snaha o dodržení vládních nařízení, která se s přechodem České republiky ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES výrazně zpřísnila. Mimo jiné totiž začal platit také zákaz vycházení.

Lidé na uzavření nové atrakce reagovali veskrze velmi negativně. V sobotu, několik hodin po páteční intervenci ze strany policie a krajské hygieny se však kolo roztočilo znovu.

VIDEO: Ruské kolo ve Zlíně v sobotu 19. prosince 2020 

Zdroj: DENÍK/Jakub Omelka

CO NENÍ ZAKÁZÁNO, JE DOVOLENO

„Od dnešního dopoledne se zatím točí. Současně tlumočíme opravdu velkou prosbu provozovatele, aby zájemci o svezení při čekání respektovali rozestupy a dbali pokynů ostrahy,“ stálo v sobotu ráno na facebookovém profilu Obchodního domu Zlín.

„Provozovatel Josef Bábek nemá prohlášení, že by kolo nesměl provozovat. Po domluvě s ním jsme tedy zveřejnili, že atrakce funguje,“ řekla Deníku mluvčí Obchodního domu Zlín Martina Žáčková.

Štamgasti se ve Zlíně loučili se svými hospodami, bary a restauracemi. Canada Pub Zlín.
Ve Zlíně jsou naštvaní štamgasti, provozovatelé v pohostinství zavírají potřetí

KOLO COBY LANOVÁ DRÁHA

Podle Josefa Bábka nejsou ani hygienici ve svém náhledu na fungování ruského kola jednotní.

„Na hygieně v Olomouci mi řekli, že nevidí důvod kolo zavřít, když spadá pod lanové dráhy. A lanové dráhy jsou otevřené,“ svěřil se se svými zkušenostmi z jednání s úřady Josef Bábek a zdůraznil, že dodržování hygienických předpisů je pro něj prioritou.

„Máme otevřené kabinky, po každé jízdě je desinfikuji,“ zdůrazňuje. „Mám ruská kola i v jiných městech a všude fungují. Kdyby vydali plošný zákaz, neřeknu ani půl slova. Ale nerozumím tomu, proč by měl zákaz platit jen ve Zlíně,“ pokračuje Josef Bábek.

Povolení na provoz ruského kola ve Zlíně vydal Bábkovi magistrát. Pokračování provozu atrakce se dostala na stůl v minulých dnech také krizovému štábu města a ten kolotoč nezakázal.

Novoroční ohňostroj. Ilustrační foto
Krajské město letos novoroční ohňostroj pořádat nebude

ZA JÍZDU POKUTU?

Policie nyní nemá páky, jak Josefa Bábka donutit atrakci uzavřít. Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové policie sobotní jednání zaprotokoluje a bude požadovat stanoviska příslušných orgánů, zda došlo k porušení vládních nařízení.

Největší postih tak v současnosti hrozí samotným lidem, které může policie za svezení na ruském kole pokutovat. Nedodržují totiž platný zákaz vycházení.

„Lidi včera strašně nadávali, že jsem zavřel. Snažil jsem se jim vysvětlit, že mě navštívili policisté s tím, že atrakci sice zavřít nemohou, ale mohli by pokutovat lidi. Proto jsem raději skončil. Nechci, aby kvůli jízdě na kolotoči platili lidi pokutu,“ říká Bábek.

Návštěvnost jeho ruského kola před Obchodním domem Zlín se pohybuje mezi 300 až 500 lidmi za den.

Ani v sobotu lidé nemysleli na pokutu. Například paní Petra se dvěma dětmi si jízdu užila.

„Bylo to dobré, akorát nahoře jsem se trochu bála,“ usmívala se bezprostředně po zážitku z této netradiční atrakce. Nadšení neskrývala dcera Sára.  „Bylo to super,“ svěřila se Sára.

Na kolo chtěli jít už minulý týden, kvůli velké frontě nakonec čekání vzdali. Proto byli rádi, že jim to nakonec vyšlo alespoň v sobotu a kolo bylo otevřené.

„Bydlíme kousek od Zlína a dnes jsme zrovna měli cestu kolem. Usmálo se na nás štěstí. Ani jsme nemuseli čekat ve frontě. Musím říct, že by byla škoda, kdyby to zavřeli,“ nechápe Petra.