„Je úplně vyprodáno,“ hlásí z pokladny Martina Bubeníková.

Na letošní noční prohlídky hradu Malenovice se totiž musely rezervovat vstupenky předem. Ani to však neodradilo návštěvníky od této tradiční akce.

„Pořádáme noční prohlídky už asi dvacet let. Vždycky v polovině července a v polovině srpna,“ dodává Bubeníková.

Letošní první návštěvníci vyrazili na noční prohlídku v sedm, poslední v deset večer.

„Každou hodinu jdou dvě skupiny po třiceti lidech, takže dohromady se tady vystřídá asi 240 lidí,“ přibližuje Bubeníková.

Prohlídky Baťovy vily ve Zlíně se konají pravidelně vždy první neděli v měsíci. Výjimečně byla zpřístupněná 18. července 2021.
Baťova vila dodnes zachovává energii jejího majitele. Podívejte se dovnitř

Kromě komentované prohlídky čekal na návštěvníky i doprovodný program. Hned na nádvoří se předvedli rytíři se svým humorným vystoupením. Ve vnitřních prostorech okouzlily tanečnice v dobových kostýmech a na závěr nechybělo ani pověstné strašidlo. Mimo to byla součástí prohlídky i expozice s názvem

„Broučci, které bychom měli znát“.

Zájem je i o srpnovou noční prohlídku.

„Od sobotního rána už jsme začali prodávat lístky na srpnový termín. Podařilo se nám ho už téměř kompletně vyprodat,“ prozrazuje Bubeníková.

Hrad založil ve druhé polovině čtrnáctého století moravský markrabě Jan Jindřich původně v gotickém stylu. Později nechal rytíř Václav Tetour z Tetova hrad přestavět do renesanční podoby.

V sedmnáctém století koupil hrad hrabě František Karel z Lichtenštejna-Kastelkornu a přebudoval ho na zámecké sídlo v barokním stylu. Později hrad patřil rodu Šternberků. Od roku 1953 je pak majetkem krajského muzea. Veřejnosti je hrad Malenovice přístupný od roku 1957.