„Ano, to jsou přesně ty příznaky, kvůli kterým jsme tu," řekla maminka pětiletého Adama Milena Zugárková ze Zlína, která si včera musela vzít na pár dní volno, aby mohla se synem k lékaři a pak o něj mohla doma pečovat.

„Moc se mi to nehodí, jsem účetní a práci za mě nikdo neudělá. Ale jsem samoživitelka, takže jinou možnost nemám," svěřila se mladá žena. Nemoc se prý u Adama projevila už minulý týden.

„Normálně se ani na chvíli nezastaví. Běhá, skáče, stále vymýšlí nějaké hry v pohybu. Teď byl ale problém dostat ho z postele. Když se vrátil ze školky, byl hrozně unavený a neměl na nic náladu. Potom se přidala rýma a kašel," popsala Zugárková. Zvýšenou teplotu prý její syn neměl.

„Ne že bych si myslela, že se má viróza nějak speciálně léčit. Spíš jsem potřebovala potvrzení lékařky, abych mohla zůstat se synem doma," vysvětlila žena.

Kašel, rýma, bolesti hlavy

Že začíná třebaže zatím pomalu přibývat pacientů s virovým onemocněním, potvrzují i lékaři a lékárníci. „Může za to změna počasí a u dětí také to, že se dostaly do kolektivu. Působí na ně i stres, který s tím souvisí. Narostl počet onemocnění horních cest dýchacích, která se projevují nejčastěji rýmou. Objevuje se ale i kašel, bolesti hlavy a občas také zvýšená teplota," uvedla zlínská pediatrička Martina Přecechtělová.

Také její kolegyně Svatava Ševčíková ze slavičínské dětské ordinace si všímá, že pomalu nastupuje vlna podzimních viróz. „Je to většinou laryngitida, onemocnění průdušek, zánět nosohltanu a kašel," vyjmenovala lékařka. Chřipku ani angínu zatím ještě u svých pacientů nezaznamenala. „Při viróze, když je tělo oslabené, se může angína klidně přidat," upozornila Ševčíková.

Že mají chladnější počasí a zejména velké rozdíly teplot během dne vliv na zdraví, vnímají na konci září také zlínští lékárníci. „Už to začalo," reagovala na otázku po virózách laborantka Dana Novosadová ze zlínské lékárny Salvia. „Lidé začali více nakupovat sirupy proti kašli, pastilky proti bolesti, směsi jako je coldrex, vitaminy i homeopatika, ale také prostředky na léčbu nachlazených močových cest," uvedla Novosadová.

Nárůst nemocí eviduje i krajská hygienická stanice. „V minulém týdnu přibylo ve Zlínském kraji akutních respiračních onemocnění o 40 procent. U dětí školního věku činil tento vzestup dokonce 80 procent oproti předchozímu týdnu," informovala vedoucí protiepidemického odboru Hana Tkadlecová. V minulém týdnu bylo podle ní 774 nemocných na 100 tisíc obyvatel kraje, mezi dětmi to bylo 1574 na 100 tisíc této věkové skupiny.

Přestože podle lékařů a lékárníků děti začínají být nemocnější, zlínské školky zatím hlásí téměř plný stav. „Někteří rodiče to řeší tak, že dítěti dají paralen a vitaminy a pošlou ho do školky," komentuje tento jev Milena Zugárková s tím, že i ona musela situaci několikrát takto řešit. „Když nefungují tatínci ani babičky a vy nechcete přijít o práci…," pokrčila rameny mladá maminka.

Virózu nepřecházet, varuje lékařka

Ideální ale takový přístup není. „Při léčení virózy nejde ani tolik o léky jako o to, aby člověk a malé dítě tím spíš zůstal v klidu na lůžku," připomněla pediatrička z Brumova--Bylnice Anna Borošová. Dítě, které i s virózou pošlou rodiče do školky či do školy, totiž jednak roznáší nemoc mezi další spolužáky, ale navíc si samo může způsobit nemalé potíže, které se projeví třeba až později," upozornila Borošová.

Taková přechozená viróza se pak projeví třeba ve zdánlivě bezdůvodné bolesti nohou, zad či hlavy," varovala lékařka. „Komplikace mohou být také v oblasti plicní či kardiální," doplnila ji hygienička Tkadlecová, která také doporučuje léčit respirační infekce především klidovým režimem.

JITKA VOGLOVÁ