„Alergici na jarní pyly si mohou s nastávajícím podzimem trochu oddechnout. Ale přichází druhá vlna obtíží právě pro lidi alergické na roztoče a plísně. Ty se nejvíc projevují od podzimu až do zimy," sdělil alergolog Albert Drštička ze Zlína. Letitou zkušenost s alergiemi má jednadvacetiletá Markéta Výmolová.

„Na alergie trpím už od dětství. Ale pomocí léků se jejich příznaky snažím zmírňovat. Na jaře mi dělají největší problém pyly. Ale na podzim je to zase prach a hlavně roztoči. Těm se snažím vyhýbat tak, že dělám různá preventivní opatření, jako je častá výměna peřin. Také nemáme doma na oknech závěsy, ve kterých se roztoči a prach často drží," popsala své problémy Výmolová.

Kromě alergie má také astma, které na ni navazuje.

„Kvůli astmatu jsem musela přestat dělat různé sporty, omezovalo mě i v tělesné výchově, když jsem chodila do školy," vysvětlila Výmolová. Astma může být jednou z příčin alergií a lidé s ním jsou na alergie víc náchylní.

Při prvních příznacích alergií, jako jsou napuchlé a slzící oči, kýchání nebo astmatické potíže, se lidé většinou domnívají, že se jedná o nachlazení nebo virózu a léčí je nevhodnými přípravky. Na možnou alergickou reakci je ale dobré myslet vždy. Alergie se od virových onemocnění velmi těžko poznávají.

„Běžné virové onemocnění trvá týden nebo čtrnáct dnů. Pokud člověk pociťuje příznaky několik týdnů nebo víc než měsíc, může se jednat o alergii. Člověk může navštívit alergologa a nechat si udělat testy na různé alergenní látky, které v sobě mají pyly, roztoči, psi, kočky a další.
Jedná se o kožní testy, kdy otestujeme, který alergen u něj příznaky vyvolává. Pokud se tento první krok nepodaří a příčinu nenajdeme, přestože příznaky stále přetrvávají, dělají se testy krevní," uvedl alergolog Drštička.

Shoduje se s ním i alergoložka ze Vsetína Alice Stelaříková.

„Někdy je velice těžké rozpoznat alergii od běžné virózy. Potíže mohou být vázány ale na konkrétní činnost. To znamená, že když se u pacienta projevují příznaky nemoci například pouze venku, nachází se v prostředí, kde je alergen, který ho dráždí. Nebo můžeme být alergičtí na něco ve vnitřním prostředí a venku už se příznaky neprojevují," řekla alergoložka Stelaříková.

K lékaři zavčasu

Projevy alergií se snižují podáváním lokálních léků do nosu a očí nebo také tabletovými léky.

„Chtěla bych apelovat na to, aby se osoby, u kterých se nějaký typ alergie projevuje, nechaly co nejdříve vyšetřit. Protože v poslední době nám přibývá mnoho pacientů, kteří léčbu zanedbávali a neléčili se. Alergie se jim rozšířila i na další alergeny a už není možné přímo léčit příčinu.