Chystají se žaloby, sdělil Deníku otec jedné z nakažených pacientek.

Přestože zatím není oficiálně znám zdroj nákazy, jako nejpravděpodobnější příčina se jeví kuřecí maso, které se v nemocnici mělo pacientům podávat ve čtvrtek.

Situace je nadále napjatá na porodnicko-gynekologickém oddělení, kde zůstala ještě desítka nakažených rodiček z původních osmnácti.

Bylo jim vyhrazeno místo, kde jsou izolovány nejen od ostatních pacientek, ale také od svých miminek. Někteří rodiče se podle zjištění Deníku chystají podat na nemocnici žaloby.

„Dcera mi dnes ráno volala, že má bolesti, je na kapačkách. Tatínek odvezl vnuka domů, kde se o něj stará celá rodina. Mluvil jsem s některými rodiči, chystají se na nemocnici podat žaloby a žádat odškodnění. I když tuším, že za celou situací, která zde vznikla, ponese odpovědnost nemocnice, problém vidím někde jinde,“ naznačil tatínek nakažené pacientky-rodičky Vladimír Bělín ze Zlínska.

Ilustrační foto
V Baťově nemocnici řádí salmonela. Nakazily se i ženy v porodnici

Jedním dechem však ocenil celkový přístup personálu na oddělení.

Ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková uvedla, že bylo nakaženo celkem osmnáct pacientek porodnicko-gynekologického oddělení, z toho osm již bylo propuštěno do domácího ošetření. Na pediatrii byly ze čtyř nakažených dětí propuštěny dvě, na urologii se nákaza u dvou pacientů nepotvrdila,“ vyčíslila ředitelka KHS Zlín Eva Sedláčková.

Vysvětlila, že za nárůstem zdravotníků nakažených salmonelózou je víkend, kdy byli zaměstnanci doma a měli nastoupit do práce až dnes.

„V každém případě je důležité, že nejsou další nakažení pacienti,“ připomněla Eva Sedláčková.

Přestože jediné infekční oddělení v kraji je v Uherském Hradišti, nikdo z nakažených nemusel putovat až tam.

„Takzvané izolační podmínky jsme vytvořili přímo na dotčených odděleních. Hned od pátku jsme zavedli zvýšený hygienický režim, pacienty s obtížemi jsme izolovali od ostatních hospitalizovaných, personál i všichni pacienti na postižených odděleních byli poučeni o nutnosti dodržovat hygienická opatření,“ komentoval situaci mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji.

Dodal, že KNTB provedla všechna potřebná hygienická opatření na dotčených odděleních a proběhla rovněž dekontaminace nemocniční kuchyně.

Muž ve Zlíně mířil pistolí ostraze do obličeje
Drama ve Zlíně: muž v obchoďáku mířil na ostrahu pistolí

„Příznaky u pacientů postupně odeznívají, věříme, že během několika dnů se zdravotní stav všech vrátí do normálu,“ věří Egon Havrlant. Co se týká případných žalob na nemocnici, je podle něj vše předčasné.

„Nejdříve se musí zjistit zdroj nákazy,“ dodal.

Salmonelóza je označení pro akutní onemocnění. Inkubační doba je 6-48 hodin. Projevuje se zejména průjmy – někdy i 20-30× denně s kolikovitými bolestmi, často též zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Taktéž se může následně dostavit dehydratace.