První měsíc stráví v povinné karanténě v chovatelském zázemí, poté ji chovatelé přemístí do expozice v australské oblasti k jejímu budoucímu partnerovi Gerrymu.

Zoo Zlín je první a jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoo, která chová novozélandské kivi hnědé. Expozici pro kivi hnědé Zoo Zlín otevřela v červenci 2017. Stala se tak jednou ze šesti evropských zoo, které návštěvníkům nabízí možnost uvidět symbol novozélandské fauny.

„Expozici obýval jen samec Gerry, po celou dobu jsme však byli v úzkém kontaktu s koordinátorkou chovu. Náš dlouholetý sen se nyní konečně naplnil,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Získání samice nebylo vůbec jednoduché.

„Odchov mláďat kiviů je složitý, v lidské péči se podaří jen zřídka. O to víc si ceníme možnosti vytvořit u nás nový chovný pár,“ doplnil Roman Horský.

JMÉNO VYBEROU FANOUŠCI

Samička prozatím nemá jméno

„Prostřednictvím sociálních sítí v příštím týdnu oslovíme naše příznivce a fanoušky, aby zaslali svůj návrh. Ze všech návrhů vybereme pět. Jméno pro samičku určí anketa ve facebookové skupině Fanoušci Zoo Zlín. Autora vítězného návrhu pozveme na slavnostní představení samičky a stane se jejím kmotrem,“ doplnil ředitel Horský.

Povinnou karanténu samička stráví v ubikaci v chovatelském zázemí. Chovatelé však již nyní chystají úpravy expozice v australské oblasti.

„V ubikaci pro samici připravíme novou odpočinkovou noru. Vnitřní i venkovní část expozice přehradíme neprůhlednou, sedmdesát centimetrů vysokou bariérou. Oba dva ptáci budou mít k dispozici svůj vlastní prostor, budou však navzájem o sobě vědět. Po čase vyměníme bariéru za průhlednou a nabídneme kiviům společný vizuální kontakt. Podle jejich chování pak budeme pokračovat v dalším, velmi pozvolném spojování,“ přiblížil zoolog Václav Štraub.

Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu. Typická je pro něj noční aktivita. Patří mezi nelétavé druhy ptáků, je však velmi obratným běžcem. Na jeho jídelníčku převládají červi a larvy hmyzu. Ve zlínské zoo si pochutnává především na žížalách a hmyzu, ale také třeba na ovesné kaši.

Žije v párech, partneři spolu zůstávají po celý život. Samice, která je větší než samec, klade většinou jen 1 vejce do společně vyhrabané nory. Sezení na vejci obstará pouze samec. Po dva a půl měsíce tak nepřijímá potravu, ztratí až třetinu své hmotnosti. Název kivi pochází z maorského slova, které popisuje pronikavý hlas samců.

Ještě v polovině 19. století se početní stavy kiviů ve volné přírodě pohybovaly v milionech jedinců, dnes odhady hovoří o pouhých 75 000. Kiviové jsou proto přísně chráněni.