Samotná Šárka Pančochová se o události dozvěděla od Zlínského deníku, kterému se podařilo získat její reakci.

„Vůbec jsem nevěděla, že se něco takového stalo. Je to škoda a taky je mi líto, že si s tím dal někdo takovou práci a teď je socha zničená. Myslím, že karma si ty dotyčné najde. Toho se nebojím," vzkázala vandalům slavná sportovkyně.

Snowpak na Svahu Zlín však o sochu slavné rodačky Šárky Pančochové nepřijde. Vedoucí Michal Cepek už nyní plánuje, že nechá udělat novou a na Svahu Zlín by chtěli, aby socha byla hotová ještě do zahájení zimní sezony.

„Řezbář, který ji tvořil, se na své zničené dílo přijde podívat, ale již nyní je jasné, že budeme muset nechat udělat sochu novou, která bude věrnou kopií té původní," přiblížil Michal Cepek. Podle něj byla socha znázorňující slavnou olympioničku vyrobená z jediného kusu dřeva a vyšla na desetitisíce.

„Socha se nedá udělat z jakéhokoliv kusu dřeva, to muselo vyzrát a čekali jsme na něj několik měsíců, než jsme takové objevili. I když nás stála nemalé peníze a úsilí, socha pro nás měla jiný, velký význam, byla talismanem malých snowborďáků a všech, kteří mají rádi náš svah," vysvětlil hodnotu vandaly zničeného uměleckého díla Michal Cepek. Sochu vytvořil mladý řezbář Roman Mikuš, který jak Michal Cepek vyzdvihl, má talent od boha, stejně jako Šárka.

Vlna solidarity 

Smutná událost nenechává od úterý, kdy byla socha Šárky Pančochové zničena, stále nikoho chladným. Reakce lidí na sociální síti Facebook přibývají, přidávají se i známé osobnosti.

„Michala Cepka znám osobně a lyžařským svahem ve Zlíně žije. O to víc mě mrzí, když jeho práci a práci jiných lidí někdo devastuje," uvedl například Vladimír Kruliš.

I když na pachatele tohoto činu mají lidé vesměs stejný názor, všechny zajímá, kdo se může takových činů dopouštět a proč.

„Shrnul bych to jedinou větou. Je velmi náročné a složitější vypěstovat stromek, než jej zlomit," říká zlínský psychiatr Vítězslav Kouřil.

Podle něj za takovým činem může být frustrace a komplex méněcennosti při konfrontaci s někým, kdo v životě něco dokázal.

„Člověk, který nemá na to, aby byl v životě tvůrčí a úspěšný, může mít komplexy. Navíc v partě, kde se hodnotí, jestli jste vandal, se takto může projevovat," myslí si odborník na lidskou psychiku.

Vandalům hrozí v případě prokázání viny až jeden rok za mřížemi.