„Děláme práci za politiky, kteří v danou chvíli selhali a něco špatně domluvili. Z tohoto důvodu vznikají všechny tyhle naše aktivity," vysvětloval na včerejší tiskové konferenci zakladatel Repelentu 21 a signatář Výzvy proti vládě komunistů ve Zlínském kraji Radek Hegmon.

Snažili se podle jeho slov oslovit všechny opoziční strany ve Zlínském kraji, snažili se, aby politici pochopili, že jsou komunisté v zastupitelstvu Zlínského kraje velký problém. „Strany ale víc zajímaly osobní spory než to, kdo v zastupitelstvu kraje je," tvrdí Hegmon.

Protesty při výročí Palachova týdne

Při příležitosti výročí Palachova týdne, kterým se označuje série občanských nepokojů na Václavském náměstí v Praze ze začátku roku 1989, uspořádá Repelent 21 od 15. ledna v šesti městech České republiky demonstraci proti vládě komunistů ve vedení krajů. Své názory a postoje bude sdružení prezentovat v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Karlových Varech a v Olomouci. Ve Zlíně se demonstrace uskuteční v pátek 18. ledna na náměstí Míru. Měla by začít v 15 hodin.

Následující den má Repelent 21 v plánu celotýdenní turné završit na Václavském náměstí v Praze.

Repelent 21 připravuje také další protikomunistické aktivity. V několika městech ve Zlínském kraji chce rozmístit reklamní poutače. Zástupci sdružení žádali město Zlín o povolení, aby je mohli umístit na městské zelené plochy. Město ale řeklo ne.

„Tyto plochy neslouží pro politické kampaně s výjimkou volebních. Proto tomuto požadavku sdružení Repelent 21 město Zlín nevyhovělo," vysvětlil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Organizace, které vedou různé kampaně, podle něj mají možnost využít jiné plochy a možnosti než zeleň na veřejných prostranstvích. Repelent 21 má v plánu se zástupci Zlína ještě jednat.

Kromě demonstrací a protikomunistické kampaně připravuje sdružení také omluvu zlínskému hejtmanovi Stanislavu Mišákovi (ČSSD). Člen Repelentu 21 Zbyněk Horváth mu bude psát otevřený dopis kvůli nepravdivému nařčení, že hejtmanův bratr spolupracoval se Státní bezpečností.

Kučera: Je to celé v rozporu se zákony

Člen Rady Zlínského kraje Jaroslav Kučera (KSČM) s aktivitami Repelentu 21 zásadně nesouhlasí. „Požadovat, aby někdo nesměl vykonávat veřejnou funkci jen proto, že je komunista, a organizovat za tento požadavek nátlakové akce, je v rozporu s ústavními zákony," čílí se Kučera.

Sám se podle svých slov setkává v naprosté většině jen s negativního ohlasy na jednání Repelentu 21. „Současně lidé vyjadřují názor, že útoky z pozadí podněcují ti, kterým se nelíbí, že do vedení většiny krajů přicházejí prostřednictvím KSČM lidé, kteří nejsou spojeni s korupcí a jsou připraveni zabránit případným snahám o zneužívají veřejných financí," tvrdí Kučera.

Postup občanského sdružení kritizuje i statutární náměstek hejtmana Jaroslav Drozd (ČSSD). „Zakládání podobných sdružení je sice demokratické právo občanů, ale představitelé Repelentu 21 při dvou dosavadních jednáních Zastupitelstva Zlínského kraje hrubým způsobem narušili jeho jednání. A v určitých věcech šli za hranici zákona. Například použitím sprejů zhoršili ovzduší a dýchání všem přítomným," podotýká Drozd.

Také náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ) Deníku řekl, že demokracie je od toho, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor. Na druhé straně ale podle Nečase musí respektovat názory druhých lidí.

„Pokud proběhnou svobodné, demokratické volby, tak je potřeba respektovat jejich výsledek. Podle mne se sdružení Repelent 21 chová nedemokraticky, dokonce někteří jejich členové ohrožují zdravotní stav řádně zvolených zastupitelů. A to se mi rozhodně nelíbí," zdůraznil Nečas.

JANA ZAVADILOVÁ