Sdružují se tam také nabídky obcí, které chtějí pomoci. Takzvaná Burza solidarity je na internetových stránkách www.smscr.cz. Sdružení využívá toho, že má přes tisícovku členských obcí z celé země, sdělila dnes předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková. Informace o spuštění burzy byla rozeslána do všech obcí a měst v ČR.

„Funguje to jednoduše. Na našich webových stránkách pod grafickým odkazem Povodně 2013 po kliknutí najdete dva formuláře, kde oznámíte, zda nabízíte či potřebujete pomoc," uvedl tajemník sdružení Tomáš Chmela. Obec přesně specifikuje, co potřebuje.

„Důležité je přidat na sebe aktuální kontakty, na kterých budete k zastižení. Zavolat vám pak může kdokoliv, kdo si to přečte a bude mít pocit, že může pomoct," řekla Juřenčáková.

Největší nápor na užívání aplikace předpokládají zástupci sdružení za dva nebo tři dny. „Čekáme, až voda opadne. Zatím se totiž neví, jaké budou škody. Předpokládáme však, že největší zájem bude o pomoc při odvozu odpadu, čištění zanesených prostor a vysoušení prostor," poznamenal tajemník. Po dnešních 13:00 burza registrovala tři žádosti o pomoc a sedm nabídek.

Sdružení může využít také svých krajských sítí. „Pokud někdo bude potřebovat pomoc zacílit přesněji, jsme schopni prostřednictvím našich členů zprostředkovat pomoc v odlehlých a málo známých obcích, kam se pomoci nedostává," uvedla Juřenčáková.

Záplavy jsou v Čechách kvůli deštivému počasí už od neděle. V sedmi českých krajích platí stav nouze. Na řadě míst včetně Prahy už ale hladina kulminovala. Další vzestupy hladin očekávají meteorologové zejména na dolním Labi od soutoku s Vltavou až ke státním hranicím. V Ústí nad Labem by měla řeka kulminovat ve středu večer. Kvůli rostoucí hladině Labe by se ještě měly zvýšit průtoky v Bílině a Kamenici.