Závodu, jenž je vedle českého šampionátu součásti i toho evropského (ERC), se zúčastní 135 posádek z 22 zemí, navíc v rámci jubilejního 10. ročníku Star Rally další stovka. Vítěz bude znám v neděli po 15. hodině, k vidění o hodinu později opět na náměstí Míru.

Miroslav Jakeš
Jakeš chce prohnat Kopeckého s Pechem. Pomoct má i nový motor

Deník pro vás vypíchl pět důvodů, proč u velkolepé motoristické akce opět nechybět:

1. NÁVRAT LEGENDY ROMANA KRESTY. Větší automobilovou osobnost nejen v našem regionu nenajdete. Trojnásobný vítěz Barumky a pětinásobný mistr ČR se po třech letech rozhodl pro návrat na domácí trať. Už při testování na nedávné Bohemia Rally prokázal, že se Škodou Fabia R5 bude opět pekelně rychlý a svou obrovskou fanouškovskou základnu opět rozžhaví doběla.

2. HON NA KOPECKÉHO (Souboj Kopeckého se špičkou ME ). Zatímco myslivci v posledních týdnech na Zlínsku nahánějí divočáky, o víkendu se na závodních tratích bude startovní pole snažit dostihnout továrního pilota Škody Motorsport Jana Kopeckého. Král posledních dvou ročníků a v součtu pětinásobný vítěz Barumky je opět nejžhavější kandidát na prvenství a zkompletování hattricku. Konkurenci ale bude mít snovou. Kromě kompletní české špičky nechybí ani ta evropská v čele s obhájcem a lídrem ME Polákem Kajetanem Kajetanowiczem.

3. ASFALTOVÉ USKÁKANÉ TRATĚ. Na hlavní startovní pole opět kvůli rozbitému „uskákanému“ asfaltu čeká nejnáročnější trať nejen v tuzemsku. Třebaže problémy s africkým morem u divokých prasat zkrátily soutěž o deset kilometrů, ode dneška do neděle závodníci urazí 688 kilometrů, z toho bude 205 měřených - tedy 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích.

4. STAR RALLY A GREEN RALLY. Nejen soudobá závodní auta dokážou na Barumce vzít dech. Již podesáté bude fanoušky těšit Star Rally, tedy závod historických automobilů. Zatímco na začátku se jednalo o demonstrační jízdu, poslední roky už i „veteráni“ soutěží o vteřinky. Navíc novinkou je Green Rally, premiérový ročník jízdy pravidelnosti vozidel s elektrickým a hybridním pohonem.

5. ATMOSFÉRA. Barumka poslední roky patří k nejnavštěvovanějším sportovním akcím v tuzemsku. Zlínsko je vyhlášenou rallyovou baštou, kde tomuto sportu rozumí a je zapáleno nejvíce fanoušků. I letos se proto očekává skvělá atmosféra a okolo dvou set tisíc fanoušků okolo tratí během tří soutěžních dnů. V obležení bude už dnes večerní městská rychlostní zkouška v centru Zlína.

Barum Czech rally Zlín 2016. 2. místo Tomáš Kostka
Nemůžu dospat, těší se na Barum Rally Kostka