Senátorkou byla od roku 2002, před třemi lety ji ve druhém kole senátních voleb porazil bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba. Gajdůšková je nyní poradkyní premiéra Bohuslava Sobotky. „Nikdy jsem se neangažovala kvůli funkcím. Vždy proto, že jsem chtěla řešit problémy, které vidím jako důležité,“ řekla v minulosti pro média.

Místo dosavadních tří křesel ve sněmovně však sociální demokraté o dvě přišli. Opouští ji Miroslava Strnadlová a Petr Kořenek, oba byli poslanci pouze jedno volební období, a Antonín Seďa. Lídra kandidátky ve Zlínském kraji předběhla Gajdůšková o 632 preferenčních hlasů.

Antonín Seďa
Po patnácti letech končí v Poslanecké sněmovně Antonín Seďa

„Za důchody se budeme bít", zněl slib

Stejný počet poslanců jako ČSSD mělo dosud Babišovo ANO, nově má čtyři. Ve Zlínském kraji hnutí volilo téměř 85 tisíc lidí. Druhé volební období započne Radek Vondráček, dosavadní první místopředseda sněmovny. „Každá strana má ve svých programech nějaké sliby pro důchodce. V našem programu naleznete několik promyšlených a propočítaných bodů, jak navýšit starobní důchody. A za ty se budeme bít,“ slíbil před volbami v on-line rozhovoru pro Deník Vondráček.

Zůstává i „koňařka“ Margita Balaštíková z Tupes. Pracovala kdysi mimo jiné v Agrokombinátu Slušovice a deset let je ředitelkou Hřebčína Napajedla.

Pavel Pustějovský je sice v politice nováčkem, ale jistě ví, jak to v politických kruzích chodí. Dělá manažera v meziříčské společnosti DEZA, která patří pod Agrofert, a zasedá v představenstvu Pražské plynárenské holding a Pražské energetiky.

Čtvrtým v pořadí z kandidátky ANO, kteří získali mandát na Zlínský kraj, je projektový manažer ze Zlína Marek Novák. O něm zatím veřejnost mnoho neslyšela.

Noví poslanci Zlínského kraje vzešlí z voleb v říjnu 2017.
To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Máme co zlepšovat

Dva zástupce ve sněmovně má nově Svoboda a přímá demokracie, za niž získal křeslo i dosavadní poslanec Jaroslav Holík z Březůvek zvolený za Úsvit. Holík je majitelem firmy zabývající se výrobou malých motocyklů, je také odborník na recyklace a nadšený cestovatel. „Výsledky úspěšnějších stran ukazují, že stále máme co zlepšovat,“ reagoval po volbách. Provést velkou politikou bude muset neurologa Jaroslava Dvořáka.

Lidovci, ODS, KSČM, STAN – ti všichni získali v dolní komoře jedno křeslo. Netřeba představovat komunistu Vladimíra Koníčka, který je ve vrcholové politice patnáct let, nově bez Marie Pěnčíkové. Nováčkem není ani Petr Gazdík, místostarosta Suché Lozi a místopředseda sněmovny, stejně tak Ondřej Benešík ze Strání, bývalý starosta obce. Ludvík Hovorka už mu však sekundovat nebude.

Občanští demokraté jsou rádi za jedno křeslo, minule neměli žádné. Obsadí ho Stanislav Blaha, starosta Hradiště a krajský zastupitel. Žádnou z funkcí zatím opustit nechce. Blaha je strojní inženýr, deset let podnikal.
Z Hradiště je i nový poslanec František Elfmark, radní města, který kandidoval za Piráty.

Zleva: z volebních štábů Andrej Babiš (ANO 2011) a Tomio Okamura (SPD).
Na Zlínsku zvítězilo ANO, druhá SPD a třetí KDU-ČSL

Autor: Marie Urubková