„Nyní již má univerzita třetího věku téměř pět stovek absolventů,“ upřesnila Jana Brázdilová z útvaru kancléře UTB. Všem seniorům, kteří nejsou výdělečně činní, nabízí zlínská vysoká škola dvouleté cykly v řadě oborů od pedagogiky po archeologii. Roční zápisné přijde na devět set korun, u výtvarných kurzů na patnáct set.

Nejvíce oblíbená je ovšem oblast výuky práce s počítačem. „Nechtěla jsem být v tomto směru jediným analfabetem v rodině. Nevěděla jsem ani, co je to myš,“ přiznala se smíchem pětasedmdesátiletá Zdenka Hrbáčová z Otrokovic. Nyní si prý už aspoň může mailovat s příbuznými, kteří žijí v zahraničí.
Právě rodina pomohla řadě těchto starších studentů, především podporou jejich chuti do dalšího vzdělávání.

„Když nám to babička oznámila, byl jsem překvapený, ale ne moc. Ona je totiž hodně moderní,“ podotkl dvacetiletý Jakub Polanský z Otrokovic, vnuk dvaasedmdesátileté Stanislavy Pospíšilové ze Zlína. „Člověk nemá umřít úplně blbý,“ dodala tato moderní babička.

Osmašedesátiletého Františka Bayera ze Zlína dokonce doprovázela manželka až do poslucháren. „Žena dělá výtvarné umění a promuje teď za chvilku,“ pousmál se čerstvý absolvent. Se ženou mají kromě školy také společný koníček, kterým jsou letadla, oba jsou piloty větroňů.

Pro řadu seniorů ovšem studium po včerejší promoci nekončí, chtějí vyzkoušet další obory. „Dokud se učíme, tak nestárneme,“ míní František Bayer.