V Bánově na Uherskohradišťsku mají důchodci platit 7800 až 9600 korun

„Důvodem je výše nájemného, která se bude pohybovat v rozmezí od 7800 do 9600 korun měsíčně. Žadatelé si však musí uvědomit, že v poplatku jsou zahrnuty nejen úhrady za energie, ale také strava, úklid společných prostor a služby, které jim zaměstnanci domu nabídnou,“řekl starosta. Podle něj by v domě mělo pracovat sedm až osm lidí. „Pokud nebudou tyto síly kapacitně stačit, rozšíříme jejich počet o jednoho až dva další lidi,“doplnil. Obec nyní eviduje zhruba třicet žádostí seniorů, kteří mají zájem o bydlení v novém zařízení.

„Někteří z nich ale váhají, několik předchozích žadatelů si kvůli výši nájmů svůj záměr dokonce rozmyslelo. Pokud bude tento trend pokračovat, nabídneme toto bydlení i zájemcům z okolních obcí,“ řekl starosta.

Někteří obyvatelé Bánova poukazují na fakt, že bydlení v novém domě s pořizovací cenou třicet milionů je nad jejich možnosti. „Mohl bych prodat dům a pak nájem splácet v poměrných částkách z tohoto prodeje. Jinak by můj důchod na bydlení v domě s pečovatelskou službou nestačil,“ uvedl bánovský senior, který redakci požádal o zachování anonymity. Stavba s dvaceti bytovými jednotkami je zhruba v polovině. Základy objektu zedníci položili v minulém roce, s dokončením se počítá v říjnu. „Nyní řemeslníci pracují na vnitřních omítkách, umístění oken a instalaci inženýrských sítí,“ upřesnil starosta.