"K prolínání věkových skupin by měl přispět nedaleký dětský domov a skutečnost, že areál bude otevřen široké veřejnosti k provozování různých aktivit," uvedl starosta Jiří Částečka. Podle něho stávající domovy důchodců slouží jako "odložiště" starých lidí, kteří trpí pocitem osamělosti. "Záměr vychází nejen ze snahy nabídnout seniorům důstojnější stáří, nýbrž i z očekávaného výrazného zvýšení jejich počtu," uvedl Beneš.

Zařízení má poskytovat tři velmi podobné, podle zákona o sociálních službách ale rozlišované pobytové služby. Studie kromě nových staveb počítá také se zachováním historické budovy léčebny dlouhodobě nemocných. Náklady na realizaci projektu radnice předběžně vyčíslila na 250 milionů korun. "Hlavními zdroji financování by se měly stát evropské fondy nebo ministerstvo práce a sociálních věcí. Bez jejich podpory je naplnění našeho záměru nemyslitelné," dodal Částečka.

Velkým domovům důchodců ve Zlínském kraji odzvonilo. Kraj i města se nyní soustřeďují na budování menších zařízení a na rozvíjení terénních a sociálních služeb, aby senioři zůstávali co nejdéle ve svém přirozeném prostředí. Domovů je v kraji celkem 33, z toho 14 zřizuje kraj, seniorům poskytuje přes 1800 lůžek. Celkový počet lůžek v regionu je kolem 4000.