„Tyto mapy? To je naprostý chaos. Kolaps. Jsou špatně zorientované podle světových stran. Když si před ně stoupnete, tak jsou například Vizovice doleva a Otrokovice doprava. Lidé, co jsem se s nimi dal do řeči, jsou úplně vedle,“ poukázal na problém Stanislav Chadim, cvičitel z Klubu českých turistů, oblastní kanceláře Valašsko - Chřiby.

Problém navíc ještě prohlubují nalepené směrové růžice, které původní orientaci mapy ruší a převracejí ji o 180 stupňů. „Předpokládá se, že vrch mapy je vždy sever. Tady ale není. Šipka s českým označením „S“ míří dolů,“ pokračuje Chadim.

Turisté tak nyní jen těžko zjišťují, který ze dvou udávaných směrů je vlastně správný. „Není to logické, sever je přece jinde,“ překvapila konkrétní mapa u autobusového nádraží ve Zlíně Jaroslava Zuzaníka, který právě přicestoval z Kašavy.

„Správně by měl být sever nahoře, ale písmena jsou asi přehozená,“ kroutil hlavou nad orientačním plánem i kolemjdoucí Bronislav Machů. „No, logické to není,“ zastavil se u mapy i chodec Oleg Kouřil. „Toho, kdo tohle vymyslel, bych vzala za uši,“ uzavřela procházející Oldřiška Kourková.

Podle zlínských turistů jsou matoucí mapy ve Zlíně například na autobusovém nádraží, u evangelického kostela a v Jaroslavicích na točně. „Já už jsem kvůli tomu byl několikrát na radnici. Ty tabule by se měly vykopat a přemístit na jiné místo tak, aby byl sever severem, jih jihem, východ východem a západ západem,“ navrhl řešení Stanislav Chadim.

Město, jemuž mapy patří, chce problém řešit. „Co se týče chybného označení světových stran, jednáme s firmou, aby došlo k nápravě. Ve Zlíně je těchto map mezi třiceti a čtyřiceti. Snahou města je, aby byly v pořádku. Jakým způsobem a kdy je předmětem jednání,“ slíbila tisková mluvčí magistrátu Marie Masaříková.