„Máme za sebou úspěšnou sezónu a těšíme se na letošní," svěřil se správce hradu Jiří Holík. Jednou z prvních tradičních akcí je právě „Pálení čarodějnic" 23. dubna. „Kromě tradičních akcí, z nichž nejoblíbenější je „Strašidelná prohlídka", připravujeme také dvě novinky," těší se Holík.

„Vzhledem k tomu, že jsme vloni vysvětili kapli, tak uspořádáme na výročí sv. Jana Křtitele sváteční mši svatou při svíčkách. Také se chystáme pozvat návštěvníky na expozici věnovanou renesanci, která bude v západním paláci," zmínil.

Aktivit, kterým se věnuje Spolek přátel hradu Lukova, je mnoho. Zejména se ale snaží opravovat a rekonstruovat samotný hrad. „V letošním roce chceme opravit východní hradbu dolního hradu," plánuje Holík.

„A také na horním hradě musíme opravit torzo jižní hradby jádra, která je hodně narušená," dodal.

Většinu prací se snaží Spolek přátel hradu Lukova zajistit sám, ale rozhodně se nebrání dotacím. Obvykle se podaří získat finanční podporu přímo z Ministerstva kultury a od Zlínského kraje. V minulosti využili i dotaci z Evropské unie, ale do budoucna s tímto způsobem financování raději nepočítají.

„Na získání dotace od Evropské unie je potřeba spousta papírování, splnění mnoha kritérií a následně je třeba peníze rychle využít," vysvětluje Holík: „Raději pracujeme v klidu," usmívá se.

I s kočárkem či na vozíčku

Hrad se za posledních pár let mění téměř k nepoznání: „Velmi rádi sem chodíme," říká paní Benešová.

„Teď je dokonce možné přijet sem i s kočárkem nebo na vozíku. Téměř všude je to bezbariérové," pochvaluje si a přitakává jí také bývalý starosta Lukova, Karel Beneš.

„Jsem rád, že se o hrad dobrovolníci starají. Už když za mnou přišli před lety, věděl jsem, že bude hrad v dobrých rukou," uvedl. Ne vždy to šlo hladce, ale naštěstí je dost nadšenců, kteří za hrad Lukov bojují.

Nyní se mohou pochlubit mnoha oceněními: „Jsem pyšný na ocenění od Národního památkového ústavu, které jsme získali za objev místa, kde stával kostel sv. Jana Křtitele. Největším úspěchem je určitě loňské druhé místo v celorepublikové soutěži Neziskovka roku," chlubí se správce Jiří Holík.

„Bylo zde několik kontrol, komisaři vše prověřili do hloubky, rozhodně to není laciné ocenění," poznamenal.

Komise vyzdvihla zejména velký počet dobrovolníků, systém motivace členů virtuálními groši, spolupráci, plánování i rozvoj.

Hrad Lukov je na jaře otevřen o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin.

Autorka: Marcela Kaniová