„Špatné povětrnostní podmínky během celého odpoledne zvýšily ve Zlínském kraji nehodovost. Některé nehody se bohužel neobešly bez zranění,“ uvedl Pavel Řezníček z HZS Zlínského kraje.

Po sedmé hodině večerní se situace uklidnila a všechny uvedené zásahy byly ukončeny. Jednotky byly připraveny zpět na svých základnách.

„Od včerejší 19. hodiny zatím nedošlo k žádným nehodám,“ uvedl v pátek ráno pro Deník Pavel Řezníček.

Silnice byly sjízdné již kolem 19. hodiny včerejší, některé s omezením. Povrch silničáři nasolili, pluhovali a silnice dočišťovali až do pozdních večerních hodin, aby je uklidili.

„Tam, kde se sype chemický posyp, tam jsou silnice v pořádku, vozovky jsou holé a mokré, ale kde se sype drtí, inertem, tam je břečka, povrch povoluje. Na těchto úsecích se provádí stahování kaše,“ uvedl dispečer SÚS.

Nejhorší situace je na Březůvkách, Pindule, Zeleném údolí, Želechovicích, Provodově. „V této oblasti se pohybují naši silničáři, telefonáty od občanů nejsou, už jsme stihli úseky uklidit,“ dodal s tím, že na silnice vyjeli včera po 12. hodině a ještě teď je v terénu 5 sypačů a 3 traktory.

Ohňostroj. Ilustrační foto.
S novoročním ohňostrojem se vrátíme o sto let zpět

Radost ze sněhové nadílky

Starosti se sněhem svým způsobem kvitují lyžaři a běžkaři, kteří pokud sníh alespoň pár dní vydrží, vyrazí na kopce a běžecké stezky užít si zimních sportů.

„Těším se velice, už jsem včera nachystal běžky a odpoledne vyrazím,“ s radostí přiznává Milan Malý z Jižních Svahů.

Radost na tváři ze sněhové nadílky se objevila i dětem. Děti z mateřských školek vyrazily s jezdícími lopatami na svahy v blízkosti školek.

„Sníh je super, mám obrovskou radost. Teď budeme lopatovat, odpoledne půjdeme se sestrou bobovat a pořádně ji zkouluju,“ raduje se pětiletý chlapec Tadeášek.

Vrásky řidičům

Naopak vrásky na čele způsobila sněhová kalamita a nesjízdné vozovky řidičům.

„Jela jsem hodinu a půl do z centra do Malenovic a zpět na Svahy. Musela jsem volat dceři do školy, aby počkala ve škole, než přijedu. Zpozdila jsem se o 40 minut,“ vypráví Kamila Nová. Se svým zážitkem se svěřila i Petra Kadlecová, která se potřebovala dostat do Fryštáku. „Jela jsem hodinu, a tak jsem se třepala… Doma jsem se rozbrečela, když jsem přijela,“ stěžuje si.

Zadržený Martin Cekota.
Spadla klec v kauze metanol. Majitel zlínské večerky je již za mřížemi