„Jsou tady mnohem horší úseky cest, které by potřebovaly opravit. Dlouhé kolony, které tady byly kvůli rekonstrukci, se samy o sobě přežít daly, já ale nechápu tu opravu," říká Naděžda Niedermertlová z Tlumačova.

Také Marek Šlapanský, který v obci zdědil domek, nad opravou cesty kroutí hlavou. „Z mého pohledu to nebylo nutné. V okolí jsou silnice, které finanční injekci potřebují mnohem více," míní Šlapanský.

Mnohem ostřejší názor zastává jedna z důchodkyň žijící v domě u hlavní silnice v Tlumačově. Nepřála si však pro klid v obci být jmenována.

„Že oprava byla potřebná? To bude pokaždé, když tu jezdí pořád kamiony a cestu ničí. Za čtvrt hodiny jich oběma směry projede na šedesát. Na co tedy budovali nedaleký obchvat a rychlostní silnici, když po ní nejezdí? Každý si tu jezdí kam chce a jak chce," zlobí se seniorka.

Karel Chudárek ze zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic však ujišťuje, že silnice opravdu rekonstrukci potřebovala.

„Byl bych rád, kdyby občané s dovolením nechali na nás rozhodnutí, zda cesta rekonstrukci potřebuje či ne. My za ni zodpovídáme, ne oni. Byl to značně dobitý úsek, na který jsme měli také k dispozici zpracovanou diagnostiku. Cestu využívala těžká technika kvůli navážce materiálu pro výstavbu rychlostní silnice," konstatuje Chudárek.

A že ji kamiony nyní nevyužívají, ale jezdí nadále přes obec? „Nejsme policejní stát a nemůžeme řidičům určovat, kudy mají jezdit, že mají třeba využívat nadřazenou silnici. Navíc by lidé měli brát v potaz, že některé kamiony ji ani možná využívat nebudou, protože jejich cíl je mimo trasu rychlostní komunikace," vysvětluje pro Zlínský deník Chudárek.

Ačkoliv jsou názory na opravu cesty ve směru na Otrokovice mezi obyvateli rozporuplné, starosta Tlumačova Antonín Jonášek je za ni rád.

„Ať už se opraví kdekoliv na katastru obce kus cesty, jsem za to vděčný. Zda část hlavního silničního tahu opravdu potřebovala rekonstrukci, či ne, nemůžu posoudit já. To je na Ředitelství silnic a dálnic, které si rozhodne, co opraví," podotýká Jonášek.

Na druhou stranu by i on byl rád, kdyby přes obec jezdilo méně kamionů a mnohé z nich začaly raději využívat rychlostní silnici.