Zda budou školky přes svátky vprovozu záleží podle mluvčí zlínské radnice Marie Masaříkové pouze na rozhodnutí jejich ředitelů, magistrátu jako zřizovateli to pouze oznámí. „Nepojede ani jedna. Rozhodly se tak zekonomických důvodů, protože vytápět celou budovu například kvůli dvěma dětem by se nevyplatilo,“ uvedla.

Mateřinky však dělaly předem průzkum, zda to rodičům nezpůsobí komplikace. „Už vzáří na schůzce jsme předběžně zjišťovali, jaký bude zájem. Jelikož nebyl, zavřeme,“ sdělila ředitelka MŠ Slovenská 3660Jana Kouřilová. Dodala, že před pár lety některé školky fungovaly. „Nabídli jsme pak rodičům, že mohou dát své ratolesti na pár dní jinam,“ popsala Kouřilová zkušenosti.

Přestože je vánoční čas převážně dobou dovolených, někteří rodiče musí situaci řešit hlídáním. „Naštěstí bude doma Kubíkův tatínek, jinak by musel jít na dva dny kbabičce,“ poznamenala matka pětiletého syna Marcela Prachařová.

Celé dva týdny si užijí prázdnin žáci tří zlínských základních škol– Křiby, Štefánikova a Slovenská3076.

Podobně jako uškolek jsou podle zástupkyně ředitele ZŠ Slovenská 3076Jitky Šenkeříkové důvodem ekonomické úspory. „Fungovat nebude školní jídelna ani družina. Rodiče jsme informovali ale předem a nestěžovali si,“ doplnila.