To je případ jednoho z největších zaměstnavatelů v kraji, strojírenské společnosti Tajmac-ZPS. Firma své výrobky především vyváží. Tím pádem jsou pro zahraniční odběratele díky slabší koruně levnější.

„Jsme exportně orientovanou společností, takže nám aktuálně oslabená koruna naopak zlepšuje výsledky," potvrdil vedoucí finančního oddělení Tajmac-ZPS Vladimír Vít.

„Na druhou stranu nejrůznější komponenty nakupujeme v zahraniční měně, takže se nám prodraží. Celkově vzato má ale na nás kurz koruny pozitivní efekt," dodal Vít .

Aktuální kurz eura a dolaru vítá i brumovská firma CEBES, která se zabývá převážně součástkami do větrných elektráren.

„Současná situace je pro nás jen příznivá. 75 procent našich výrobků jde na export do zahraničí," poznamenala ekonomka společnosti Irena Vaculíková. I výrobky společnosti, jež zaměstnává asi 200 lidí, jsou stejně jako v případě Tajmac-ZPS pro zahraniční klienty díky slabšímu kurzu koruny dostupnější.

Naopak těžké časy prožívají obchodníci s elektronikou. Společnost Euronics tak chystá kvůli posilujícímu dolaru zdražování u některých výrobků až o dvacet procent.

Kdo si chce pořídit například novou televizi či počítač, neměl by s nákupem váhat. „Ke zdražení dojde poté, co se doprodají zásoby na prodejnách a v centrálním skladu," potvrdil mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

Velké starosti s propadem kurzu koruny vůči dolaru a především euru mají i cestovní kanceláře, které se orientují na zahraniční pobyty. Složité období prožívá zlínská cestovní kancelář Globe CZ. Ta se zaměřuje na zimní zájezdy do Francie. „Oproti loňsku se zájezd pro jednu osobu zdražil o zhruba osm set korun. Pochopitelně z toho nemám radost," posteskla si její majitelka Libuše Chviličková.

Zatímco českým klientům oslabená měna dovolené zdražuje, těm zahraničním zlevňuje. A těží z toho hotely a rekreační komplexy ve Zlínském kraji.

Například v Resortu Valachy Velké Karlovice je nyní o pětinu více turistů, než je obvyklé v tomto období. „Slovenštinu u nás slyšíme čím dál častěji. V posledních týdnech výrazně pociťujeme, že jsme pro slovenské hosty cenově stále příznivější," podotkl ředitel Resortu Valachy Velké Karlovice Tomáš Blabla.

„Jednoznačně je to dáno cenou, která je pro Slováky díky kurzu koruny stále výhodnější. Vnímáme také jejich větší ochotu dopřát si během návštěvy gastronomii v našich restauracích," dodal Blabla.

Oslabující koruna má dopad i na směnárny. Někteří lidé ze strachu, že bude kurz eura a dolaru ještě stoupat, měny hojně nakupují. „Hlavně se to týká eura. Někteří lidé se už možná předzásobují na letní dovolené," poznamenala směnárnice Lenka Válová.