Podle starosty Slavičína Tomáše Chmely je přilákání mladých lidí do města a regionu úkolem číslo jedna.

„Získali jsme druhé místo v celostátní soutěži Obec přátelská rodině v kategorii měst střední velikosti, kdy byl oceněn náš přístup. Také se soustředíme na přípravu bydlení pro mladé,“ uvedl.

Namísto hotelu atraktivní byty

Město má v přípravě projektovou dokumentaci na výstavbu dvaceti startovacích bytů, které chce získat přestavbou bývalého hotelu.

„Také chceme umožnit i soukromou bytovou výstavbu, kdy připravujeme prodej parcely pro výstavbu bytového domu s dalšími 18 byty. K tomu chystáme parcely pro výstavbu rodinných domů. Současně na jiné lokalitě prodává soukromý investor, tuším, 30 stavebních míst. Ty už jsou skoro všechny prodané, zájem je velký. Nejdříve počkáme, až se tato místa obsadí, což už se v podstatě děje, poté město připraví parcely pro rodinné domy v naší lokalitě Šabatec,“ vyjmenoval Chmela.

Trasa Kudlov, dálnice.
Kam na vycházky ve Zlíně? Míst je tady dost

Podle starosty je o bydlení ve Slavičíně velký zájem. Přesto město ještě nabídku volných parcel oficiálně neoznámilo.

„Nechceme nic slibovat bez stanovení ceny pozemků, která bude odrážet náklady, které město s přípravou bude mít. Cenu zatím nebudeme říkat, protože parcel nebude více než dvacet a poptávka je opravdu obrovská. Když se podíváte například na nabídky realitních kanceláří, tak u nich pozemky ani nemovitosti ze Slavičína prakticky nikdo neprodává. Tady je tak velká poptávka, že když se něco uvolní, tak si to lidé prodají sami mezi sebou a realitku ani neosloví,“ doplnil.

Jeho slova potvrdil i Miroslav Zvonek, jednatel Agentury Zvonek, která je jednou z nejznámějších realitních kanceláří ve Zlínském kraji.

„V lokalitě Slavičínska, Valašskokloboucka a Luhačovicka je o nemovitosti velký zájem. Ty prodáváme velmi rychle, zpravidla do měsíce,“ přiblížil.

S tím, jak rostou ceny nemovitostí, rostou i zde. I když z uvedených míst patří Slavičín a jeho okolí k těm, kde jsou ceny nemovitostí nižší.

„Byty šly s cenou nahoru zhruba o třicet procent, domy o deset. Domy v původním stavu se prodávají kolem dvou milionů korun. Novější domy a domy po rekonstrukci stojí kolem čtyř milionů korun,“ přiblížil Miroslav Zvonek.

Jak již bylo výše řečeno, ceny bytů se vyšplhaly také. Malý byt ve Slavičíně přijde podle Miroslava Zvonka zhruba na jeden a půl milionu korun, dvoupokojové byty se prodávají kolem dvou milionů, ceny třípokojových se pak pohybují i kolem tří milionů korun.

Kdo nedosáhne z finančních důvodů na bydlení v těchto cenových relacích, může zkusit zažádat o městský byt. Slavičín disponuje třemi stovkami obecních bytů, o které je velký zájem. Také proto město připravilo změnu územního plánu, která umožní výstavbu dalších bytů a rodinných domů.

„Hlavním posláním změny územního plánu je umožnit výstavbu dalších bytů, protože Slavičín se nachází v bytové krizi. Vždyť právě skutečnost, že na jeden městský nájemní byt připadá zhruba dvacet zájemců, znamená, že jde o krizi v bytové oblasti. Jelikož původní územní plán ve většině lokalit bytovou výstavbu tohoto typu neumožňoval, tak jsme ve změně chtěli, aby se bytové domy daly vystavět nebo rekonstruovat,“ uvedl starosta.