„Předmětem projektu je fyzická revitalizace území mezi ulicemi Na Zastávce a Nad Ovčírnou a mezi 1. a 2. stupněm základní školy. V rámci projektu bude provedena revitalizace chodníků, zpevnění a terénní úpravy, vybudování parkovacích míst a veřejného osvětlení, vegetační úpravy a bude pořízen mobiliář," uvádí starosta města Slavičín Jaroslav Končický.

Právě chodníky projdou rozsáhlou rekonstrukcí, protože jsou v nevyhovujícím stavu. „Realizací projektu dojde ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupnění osobám s omezenou schopností pohybu a orientace," dodává starosta Končický, podle kterého budou úpravy probíhat na pozemcích dvou základních škol, gymnázia, u mateřské školky, dvou prodejen potravin a u restaurace.

„Jsem určitě pro každou změnu k dobrému, která v této čtvrti nastane. Chodníky a cesty v této oblasti jsou opravdu ve špatném stavu, ale to je problém více ulic a čtvrtí ve městě Slavičín. Napadá mě třeba Zahradní čtvrť a ulice Květná. Často říkám, že na vesnicích jsou lepší chodníky než v některých čtvrtích," upozorňuje Slavíčíňaanka Alena Nováková.

Oblast pro revitalizaci však nezvolilo vedení města náhodou. „Čtvrť Vlára jsme vybrali proto, že v minulých letech jsme v několika etapách prováděli regeneraci panelového sídliště ve čtvrti Malé Pole, která již byla ukončena. Proto jsme úsilí upřeli do další čtvrti, kde jsou bytové domy a kde řadu let neprobíhaly žádné změny," vysvětlil starosta Jaroslav Končický.

Revitalizace čtvrti Vlára bude stát přes devět milionů korun. Necelých osm milionů korun získá město z dotací ROP Střední Morava. Práce začnou v květnu příštího roku a potrvají až do září.

ZUZANA TOMÁŠKOVÁ