A vítá mě plné náměstí lidí. Nejen ti, kteří se zde sešli, ale zastavují se i kolemjdoucí. I oni si dělají čas na to, aby si s pokorou vyslechli mši. Ještě před desátou hodinou jsou před pódiem na náměstí prázdné židle, zato za malou chvíli už je všude plno. Někteří ze starších lidí mají dokonce v očích slzy.

Mezi nimi poznávám svou profesorku psychologie, dnes již dvaaosmdesátiletou Marii Blahulovou ze Zlína. Jak dnešní den vnímá? „Jsou to pro mne vzpomínky. Jsem ráda, že jsem se toho ještě dožila," usmívá se.

Při poslední slavnosti Božího těla ve Zlíně před sedmdesáti lety byla sama družičkou a tento den si pamatuje dodnes živě. „Bylo to slavnostní. Ještě dnes vidím, jak přicházím s košíčkem, kde byly lístky z pivoněk a rozhazuji je po zemi u kostelních dveří. Bylo mi ale líto, že se po nich šlapalo, tenkrát jsem ještě nechápala podstatu," vypráví Marie Blahulová. Dodává, že i když jí zdraví tak trochu zlobí, dnešní den si prostě nemohla nechat ujít.

To ani ostatní více než dvě tisícovky lidí, kteří se na zlínském náměstí Míru sešly. Dnešní sluneční den jen dokresluje atmosféru. Nechybí záplavy květin, malé družičky i církevní sbor. Pořadatelé roznášejí vodu, někteří mají proti slunci obranu a vytáhli deštníky. Lidé se modlí, poklekají, a žehnají se, zpívají. Dalo by se říct, že Zlín dělá radost Ježíši Kristovi, svému hostiteli, který na ně shlíží, jako by je právě zde všechny vítal s otevřenou náručí.

Ale to už končí mše a přichází na řadu požehnání městu Zlín a všem lidem, kteří v něm žijí. Zakrátko po něm vychází průvod, který Zlín neviděl sedmdesát let, z náměstí Míru do kostela svatého Filipa a Jakuba, kde končí. Mezi lidmi je i Alena Krpálková ze Zlína. I ona je atmosférou dnešní církevní slavnosti dojatá.

„Dnes je to tady krásné, tohle jsem si nemohla nechat ujít," svěřuje se. Kousek vedle ní je Alena Hluštíková, která je také spokojená. „Jsem ráda, že tohle ve Zlíně zase začalo. Chodívala jsem na slavnost Božího těla v Chocni, pak jsem se vdala do Zlína, ale tady jsem tuto možnost neměla. Jsem ráda, že můžu být dnes u toho," říká mi seniorka.

Spokojenost neskrývá ani kněz farnosti svatého Filipa a Jakuba ve Zlíně Ivan Fišar.

„Jsem velice mile překvapen, protože jsem vůbec nepočítal s takovým množstvím lidí. Spíš tak s půlkou, navíc v takovém horku," oceňuje. Dodává, že právě dnes při této příležitosti si na náměstí uvědomil, že na tribuně bývají občas celebrity z uměleckého světa. „Dnes na té tribuně ale byl celebritou Ježíš. Myslím si, že celebritami mohou být i sestry z domova důchodců, které opravdu velmi dřou. Podle mne, čím víc dělá člověk své povolání s láskou, tím je velký. Ať je to kdokoliv. Jsem přesvědčen, že Ježíš nejvíce miloval, proto je celebritou," usmívá se Ivan Fišar. A jestli slavnost Božího těla s průvodem bude ve Zlíně obnovenou tradicí? „Myslím si, že ano, i když ne s takovou pompou jako dnes," naznačuje Ivan Fišar. Váží si práce organizátorů, kteří dnešní den připravili. „Dali do toho kus svého srdce," říká zlínský farář. A má pravdu. Nedělní slavnost Božího těla s eucharistickým průvodem byla důstojnou pozvánkou k tomu, aby se věřící sešli při této příležitosti na náměstí Míru za rok zas.

Krátce o slavnostní akci

Co: Slavnost Těla a krve Páně, lidově Boží tělo s eucharistickým průvodem

Kdy: neděle 7. června 2015

Kde: Náměstí Míru ve Zlíně a kostel svatého Filipa a Jakukba Zlín

Počet návštěvníků: více než 2000, organizátorů 50