Lehce přeslechne jedoucí vlak

„Bohužel s těmito případy se setkáváme. Loni takto srazil na Olomoucku vlak mladíka, který šel po kolejích se sluchátky na uších a neslyšel vlak. I tady to dopadlo tragicky," konstatoval mluvčí Drážní inspekce ČR Martin Drápal. Kvůli příliš hlasitému zvuku může člověk velice snadno přeslechnout blížící se nebezpečí v podobě auta nebo vlaku. Sluchátka má přitom v uších na ulici kdekdo. Chodci, bruslaři a ani cyklisté nejsou výjimkou.

„Je to skutečně problém, protože tím člověk prakticky přichází o jeden ze svých smyslů," upozorňuje zlínský krajský koordinátor Besipu Zdeněk Patík.

Posluchač nejenže neslyší, navíc se také soustředí na hudbu a téměř nevnímá svět kolem sebe.

„Nebezpečí tkví v tom, že kvůli tomu lidé přestávají sledovat, co se děje za nimi nebo vedle nich. Často vstoupí do vozovky, aniž by si všimli, že na ně přijíždějící auto třeba troubí nebo že nestíhá dobrzdit," doplnila mluvčí zlínské krajské policie Jana Bartíková. Jenomže policie má v tomto směru svázané ruce. Žádný zákon či předpis, který by umožnil například cyklisty postihovat za poslouchání hudby a tím sníženou pozornost v dopravním provozu, neexistuje.

Příliš hlučná hudba vyvolává agresivitu

Přitom sami cyklisté přiznávají, že se sluchátky skutečně svět kolem vnímají o poznání méně. „Je pravda, že se mnohdy soustředím víc na hudbu než na to, co se děje kolem mě," říká například osmadvacetiletý cyklista Jiří, který si nepřál uvést příjmení.

Ani řidiči osobních aut ovšem v této oblasti nejsou z obliga. Neméně vážný problém je příliš hlasitá hudba z autorádia.

„Muzika sice podporuje soustředění na cestu, ale pokud je příliš hlučná, naopak vzbuzuje agresivitu za volantem," podotýká Zdeněk Patík z Besipu.

Navíc lidé kvůli ní často neslyší ani houkání přijíždějících záchranářů.