Situace je způsobena mrazy, které vyvolaly inverzi, říkají odborníci.

A není se čemu divit, koncentrace škodlivých látek je vysoko nad průměrem.

„Pro území kraje vyhlašujeme smogovou situaci,“ uvedli na stránkách experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Radí proto omezit pobyt venku a ovzduší pomoci například tím, že místo autem se dá jet MHD.

„Situace je způsobena mrazy, které vyvolaly inverzi,“ vysvětlil meteorolog Peter Hruška z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Brno.

Autobus DSZO. Ilustrační foto
Trolejbusy a autobusy: přes 32 milionů pasažérů

Podle něj je ještě horší kvalita ovzduší u sousedů na Ostravsku a v Polsku.

„Odtud přichází smog do Zlínského kraje,“ vysvětlil Peter Hruška. Není vyloučena i takzvaná regulace.

„Pokud by k tomu došlo, musely by některé továrny omezit provoz,“ připomněla Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že meteorologové vydávají spíše doporučení než tvrdá nařízení.

Nařízení o omezení provozu podniků vypouštějících do ovzduší škodlivé látky může nařídit příslušný odbor životního prostředí. I přesto je už nyní nelehko nemocným.

„Jedná se o zátěž, hlavně pro osoby s kardiovaskulárním onemocněním a onemocněním dýchacích cest,“ potvrdil lékař Jiří Plaček.

Podle něj těmto osobám hrozí zvýšené riziko nákazy dýchacích cest, dráždivý kašel, ucpaný nos. Navíc začíná období chřipek, které střídá období viróz. Stejná situace bude přetrvávat podle meteorologů ještě zítra, od středy se ale začne situace s ovzduším v kraji zlepšovat.

Stavba D49. Ilustrační foto
Další stopka pro klíčovou cestu. Stojí za ní ekologové

„V úterý bude ještě svítit slunce, na některých místech v kraji ale bude situace půl na půl. To znamená, že bude přicházet nízká oblačnost,“ vysvětlil Hruška.

V kraji budou vládnout v tyto dny silné mrazy. Rtuť teploměru klesne v noci hluboko pod bod mrazu, přes den se budou teploty držet kolem nuly.

„Ve středu bude přibývat oblačnost, dostaví se slabé sněhové přeháňky. Takový ráz počasí bude pokračovat i ve čtvrtek a pátek,“ dokončil předpověď meteorolog ČHMÚ.