„Rozhodli jsme se informovat cestující o tom, že nastupují do klimatizovaného vozu, hned při příjezdu trolejbusu či autobusu do zastávky. Stačí se dívat na přední stranu vozidla," říká ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Josef Kocháň. „V prostoru mezi čelním sklem a světlomety na straně směrem k chodníku najdou cestující modré piktogramy. Sněhová vločka znamená klimatizovaný vůz," dodává ředitel.

U nových vozidel najdou cestující na karoserii hned tři piktogramy. Symbol invalidního vozíku znamená, že vozidlo je bezbariérově přístupné. Tedy nízkopodlažní vůz, ve kterém je i prostor pro umístění invalidního vozíku.

Postava člověka s holí v ruce znamená, že vozidlo je přizpůsobeno i cestujícím se zrakovým postižením. Takto označený trolejbus má akustické hlášení zastávek. Zrakově postižení si mohou pomocí zvláštního dálkového ovládání zapnout i vnější reproduktor na vozidle, ze kterého se už na nástupišti při příjezdu vozidla dozvědí, o jakou linku jde a kterým směrem jede.

Bílá sněhová vločka v modrém poli je označením pro klimatizované vozy. „V parných letních dnech mohou cestující očekávat, že v těchto moderních vozidlech bude příjemněji, že v nich nebude tak vysoká teplota jako ve vozech bez klimatizace. Současně je to upozorněním, aby při funkční klimatizaci cestující neotvírali okénka," připomíná Josef Kocháň.

Ve vozovém parku DSZO je v současnosti 6 klimatizovaných autobusů a 11 klimatizovaných trolejbusů.

Autor: Marie Šidlová